Moldova a tervek szerint 2024 végéig kilép a Független Államok Közösségéből (FÁK) – közölte szerdán egy magasrangú moldovai törvényhozó.

3d,Illustration,Flag,Of,Moldova.,Flag,Symbols,Of,Moldova.
Fotó: Shutterstock

Doina Gherman, a parlament külügyi bizottságának elnöke a moldovai Exclusiv-TV-nek adott interjúban kijelentette: "célként tűztük ki, hogy 2024 végére mindent befejezünk."

Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek kisebb késlekedések, de a minisztériumi értékelések azt mutatják, hogy a végső szakaszba léptünk

– tette hozzá.

A bejelentésre azután került sor, hogy Moldova FÁK-on belüli aktivitása Oroszország Ukrajna elleni támadásának megindítása óta fokozatosan csökkent.

Az Európai Tanács december 14-én jelentette be, hogy megkezdődnek az uniós csatlakozási tárgyalások Ukrajnával és Moldovával.

Az elkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával

Az Európai Tanács megszavazta az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését. A 27 állam- és kormányfő egybehangzó szavazatára volt ehhez szükség, így az eredmény meglepő, hiszen Magyarország korábban vétóval fenyegetőzött. Orbán Viktor szerint Magyarország ellenzi az ukrán csatlakozást, viszont a másik 26 ország vezetője azonos véleményen volt. Végül a magyar miniszterelnök nem szavazott, hogy ne legyen a részese ennek a szerinte rossz döntésnek.