Közélet

Orosz oligarchának dolgozott az FBI-ügynök, most rács mögé került – videó

Több mint négy évre rácsok mögé kerül az FBI egy volt magas rangú képviselője, aki pénzmosásban segédkezett Oleg Gyeripaszka orosz oligarchának.

Négy év és két hónap börtönbüntetésre ítélték az amerikai szövetségi rendőrség, az FBI egy volt magas rangú tisztviselőjét, mert a Washington által szankciókkal sújtott Oleg Gyeripaszka orosz oligarchának dolgozott – közölte csütörtökön a washingtoni igazságügyi minisztérium. A januárban őrizetbe vett 55 éves Charles McGonigal, aki 2018-as nyugdíjba vonulása előtt az FBI New York-i irodájának kémelhárítási részlegét vezette, augusztusban bűnösnek vallotta magát a szankciós törvény megsértésének kísérletében és Oleg Gyeripaszka javára elkövetett pénzmosásban.

FBI, oligarcha
Charles McGonigal FBI-ügynök és Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha.
Fotó: AFP

Az igazságügyi minisztérium közleménye szerint csütörtökön 50 hónap börtönbüntetésre és 40 ezer dolláros pénzbírságra ítélték.

Charles McGonigal elárulta a hazája által beléje vetett bizalmat azzal, hogy az FBI-nál betöltött pozícióját arra használta fel, hogy felkészüljön az üzleti életre

– idézte a tárca Damian Williamst, New York déli körzetének ügyészét.

Az orosz oligarchák, köztük Oleg Gyeripaszka (az alumíniumipari óriás Rusal alapítója) elleni nyomozással egy időben Charles McGonigal kapcsolatba lépett Gyeripaszka egyik ügynökével abban a reményben, hogy Gyeripaszkával üzletelhet, miután visszavonul az FBI-tól. A tárca kommünikéje szerint két éve, 2021-ben megpróbált neki szolgáltatásokat nyújtani, megsértve ezzel az Egyesült Államok által 2018-ban Gyeripaszka ellen bevezetett szankciókat, amelyek tiltanak minden üzleti kapcsolatot az amerikaiak és az orosz oligarcha között.

McGonigal dollármilliókat remélt a Gyeripaszkával folytatott üzleteiből, de az általa vezetett FBI-osztályhoz tartozó ügynökök néhány hónap után meghiúsították a tervét – részletezte közleményében az igazságügyi tárca.

 

Charles McGonigal orosz-ukrán háború Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha FBI
Kapcsolódó cikkek