A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozott arról, hogy 2024. június 22-ig meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon – közölte ülését követően a kabinet. 

l@hat
Jövő júniusig marad a határellenőrzés a szlovén–magyar határszakaszon. Fotó: Gyuricza Ferenc

Szlovénia október 21-én állította vissza az ideiglenes határellenőrzéseket horvátországi és magyarországi határán a schengeni határellenőrzési kódex 28. cikke alapján, amelyet legfeljebb két hónapig, azaz december 21-ig tarthatott fent. Most a kódex 25. és 27. cikkére hivatkozik, amelyek hat hónapig teszik lehetővé az európai belső határellenőrzéseket. 

Ljubljana a döntését ismételten az EU közrendjét és belső biztonságát fenyegető veszélyekkel, a közel-keleti és ukrajnai helyzettel, valamint az egyes uniós tagállamokban a közelmúltban elkövetett terrortámadásokkal indokolta. 

A kormány szerint a terrorveszély szintje Szlovéniában és máshol Európában továbbra is magas, és „a schengeni övezet egyik tagját fenyegető veszély az összes tagot fenyegető veszélynek minősül”. 

A bűnüldöző szervek több országban harmadik országbeli állampolgárokat tartóztattak le a terrorellenes razziákon, a migrációs áramlások pedig „ebben az összefüggésben biztonsági kockázatot jelentenek” – közölte a kormány. 

A hatóságok a következő hat hónapban figyelemmel fogják kísérni a történéseket, és egy lehetséges újabb hosszabbítás attól függ majd, hogyan alakul az ország és a tágabb régió biztonsági helyzete. 

Szlovénia továbbra sem ellenőriz minden utast, hanem célzott ellenőrzéseket folytat, amelyek „a terrorizmus, a szélsőségesség és a határokon átnyúló bűnözés megelőzésére összpontosítanak” – közölték.