Legkevesebb 118 halálos áldozata van annak a földrengésnek, amely Kína északnyugati részén, Kanszu és Csinghaj tartomány határán történt hétfőn éjszaka – közölte kedden a kínai állami média a helyi hatóságok beszámolóira hivatkozva.

(SpotNews)CHINA-QINGHAI-HAIDONG-EARTHQUAKE (CN)
Fotó: Haidong Section of Qinghai High

A kínai földrengésközpont jelentése szerint 6,2 erősségű földmozgás viszonylag kis, tíz kilométeres mélységben történt. Az amerikai Földtani Intézet 5,9 erősségű földrengést jelzett. A mentés nagy erőkkel kezdődött meg. Mintegy 4000 tűzoltót, katonát és rendőrt vezényeltek ki a mentési munkálatokhoz, amelyet a kínai hadsereg által kialakított központból irányítanak.

Hszi Csin-ping elnök felszólította a mentésen dolgozókat, hogy kövessenek el mindent a bajba kerültek megmentéséért.

Helyi idő szerint a reggeli órákra 

Kanszuban 105 ember halálát erősítették meg, és 397 sérültről, köztük 16 súlyos állapotúról számoltak be. A csinghaji régióban 13 ember lelte halálát, 182-en pedig megsérültek.

Csinghajban további húsz embert még keresnek, őket egy földcsuszamlás temetett maga alá. A régióban mintegy 6400 ház rongálódott meg. A földrengést a környező térségben, így az epicentrumtól mintegy száz kilométerre északkeletre, Lancsouban, Kanszu fővárosában is erősen lehetett érezni. A röviddel éjfél előtt történt földrengést reggel 10 óráig további kilenc utórengés követte, a legnagyobb 4,1 erősségű volt egy kanszui illetékes szerint.

A távoli, hegyvidéki területen, amely Kína közepén fekszik, számos, túlnyomórészt muszlim etnikumú és néhány tibeti közösség is él. A kínai állami televízió jelentése szerint sátrakat, összecsukható ágyakat és takarókat küldtek a katasztrófa sújtotta területre. A Kínai Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a térségben éjszaka mínusz 9 és mínusz 15 Celsius-fok közé süllyedt a hőmérséklet. A földrengések meglehetősen gyakoriak Kínának ezen a hegyvidéki területén, amely a Tibeti-fennsík keleti szélén húzódik.

Hétfőn éjszaka kitört az Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten álló vulkán, amelynek hetek óta tartó szeizmikus tevékenysége miatt novemberben egy közeli falut is evakuáltak. Az izlandi meteorológiai hivatal közlése szerint a kitörés a kiürített Grindavík halászfalutól északra kezdődött. A Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Grindavíkot már hetek óta fenyegette a vulkán kitörése.