A bebörtönzött volt nigériai jegybankelnök, Godwin Emefiele elleni nyomozás szerint az egykori bankvezér több száz külföldi számlát nyitott engedélyek nélkül.

Miután május végén az ország új elnököt választott Bola Tinubu személyében, fel is mentette az államfő, majd a jegybankárt le is tartóztatták különféle vádak, például csalás gyanújával. 

Tinubu ezután nyomozást rendelt a monetáris hatóság ellen és utasítást adott, hogy a jegybank működjön együtt a biztonsági és korrupcióellenes ügynökségekkel.

Fotó: KOLA SULAIMON/AFP

Az azóta is őrizetben levő jegybankár tagadta bűnösségét, míg ügyvédei nem kommentálták a nyomozás által feltártakat. A Tinubu által kinevezett különleges ügyész 593 bankszámlát talált Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kínában, ahol Emefiele engedély nélkül fektette be Nigéria pénzét. Csak a brit lekötött betétek összege 543 millió fontot (közel 240 milliárd forint) tett ki.

Az ugyanakkor a Bloomberg birtokába került jelentésrészletből nem derült ki, hogy a számlákat kinek a nevén nyitották és az sem, hogy mi volt a források eredete, ahogy az sem, hogy összesen mekkora összegről volt szó. A jelentés úgy jellemzi a teljes összeget, mint milliárdokat, ám a deviza meghatározása nélkül.

A jelentés arra is rávilágít, hogy az egykori jegybankelnök nem szerzett jóváhagyást az ellentmondásos reformjához, komoly zavarokat okozva az országban. A nyomozás ismerői szerint a volt jegybankelnök ellen januárban újabb vádakat jelenthetnek be.