Tovább folytatódik a kormány és a Fővárosi Önkormányzat közötti elszámolási vita, melynek keretében az Államkincstár újabb 3,8 milliárd forintot emelt le a főváros számlájáról a múlt héten – mondta Bugár Csaba, az Államkincstár elnöke, aki azt is elmondta, hogy viszont a tömegközlekedésre átutaltak több mint egymilliárd forintot.

Korábban a főváros számlájáról 5,6 milliárd forintot inkasszózott az Államkincstár, miután áprilisban Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy megtagadják a Budapestre kirótt 54 milliárd forintos szolidaritási befizetését, illetve annak 25 milliárd forint feletti részét. Az ügyben bírósághoz is fordultak, és ideiglenes jogvédelmet is kértek, amit a bíróság meg is ítélt. Az Államkincstár ennek ellenére emelt le 5,6 milliárd forintot a főváros számlájáról, ami miatt Karácsony kilátásba helyezte, hogy hivatali hatalommal való visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek.

KARÁCSONY Gergely
Fotó: Mónus Márton / MTI

Az ATV kérdésére ezt Bugár érdekes fordulatnak nevezte, de elmondta azt is, hogy a jövőben is terveznek hasonló lépéseket, és ekkor árulta el azt is, hogy a múlt héten további 3,8 milliárd forintot vettek le a főváros számlájáról. Beszélt arról is, hogy az ideiglenes jogvédelem október 17-től nem illeti meg a fővárost, és arról is, hogy nem tud arról, hogy Karácsony végül megtette-e a novemberben beharangozott feljelentést.

Bugár hangsúlyozta, hogy szerinte ez nem politikai, hanem jogi kérdés, amiről a bíróság dönt majd, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy 

a kincstár több száz önkormányzattól szedi be a szolidaritási adót, azok vezetésétől függetlenül.

Varga Mihály pénzügyminszter pedig az ATV kérdésére válaszolva arról beszélt, hogy Karácsony Gergely felrúgta azt a társadalmi együttműködést, melynek keretében több mint 200 önkormányzat fizet szolidaritási hozzájárulást, hogy a szegényebb települések működőképessége ne dőljön össze, amit felháborítónak tart.

A pénzügyminiszter kitért arra is, hogy a kormánypártisággal nem vádolható Magyar György ügyvéd is arról beszélt, hogy a kormány jogszerűen jár el.

Az ellenzéket sújtó, az Állami Számvevőszék által kiadott büntetések kapcsán pedig Bugár elmondta, hogy azok beszedése kapcsán az  Államkincstárnak semmiféle mérlegelési és méltányossági joga nincsen.