Az orosz elnök sajtótitkára, Dmitrij Peszkov újságírói kérdésre elmondta, hogy Vlagyimir Putyin Abu-Dzabiba és Rijádba tartó gépét orosz Szu-35S vadászgépek is elkísérték. Magyarázata szerint, mivel az államfő egy problémás régióban utazott, minden intézkedést megtettek annak érdekében, hogy Oroszország vezetője biztonságban legyen – közölte a Ria Novosztyi.

Russian President Vladimir Putin in Saudi Arabia
Fotó: Anadolu via AFP

„A régió viharos. Noha az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia stabil, biztonságos ország, a környezet természetesen nem. A szomszédos régió tele van veszélyekkel és kiszámíthatatlansággal, ezért magától értetődő, hogy minden intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy az orosz állam vezetőjének biztonságát a megfelelő szinten garantálják” – mondta Peszkov, jelezve, hogy a vadászgépek pilótáival Putyin nem találkozott, mivel más helyen szálltak le, mint az utasszállító gép.

Az orosz elnök kíséretéről videót is közzétettek.

Vlagyimir Putyint az Egyesült Arab Emírségek nagy tiszteletadás mellett fogadta, repülőgépét vadászgépek kísérték egészen a landolásig. Érkezéskor Putyint az Egyesült Arab Emírségek magas rangú tisztviselői fogadták, és az „Emirates Knights” nemzeti repülőshow-csapat műrepülésével üdvözölték, a tüzérség pedig 21 lövést adott le tiszteletére. 

Vlagyimir Putyin Mohammed Bin Zajed al-Nahiannal, az Egyesült Arab Emírségek elnökével folytatott megbeszélésén azt mondta, reméli, hogy a kétoldalú kapcsolataik erősödni fognak. Putyin méltatta az Egyesült Arab Emírségek azon döntését is, hogy csatlakozik a feltörekvő gazdaságok BRICS-csoportjához. Rijádban találkozik Bin Szalmán koronaherceggel, aki az OPEC+-on belüli együttműködésben bízik, de emellett befektetések és a kereskedelmi kapcsolatok elmélyítése is napirendre kerül. 

Miközben az emírségek légierejének vadászgépei üdvözölték Putyint, az orosz elnök több mint 120 országba nem teheti be a lábát – ugyanis elfognák. Egyáltalán nem véletlen, sőt igencsak tudatos, hogy maga az elnök és a Kreml is óvatosan nyilatkozik arról, hogy hová látogat el Vlagyimir Putyin