A tiltakozások fokozásával és a párizsi utak elzárásával fenyegetnek a jobb munka- és életkörülményeket követelő francia gazdák. „Nem zárom ki a lehetőséget” – válaszolta Arnaud Rousseau, a húszezer helyi mezőgazdasági szakszervezetet és 22 regionális szövetséget képviselő Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles (FNSEA) vezetője a France 2 televízió kérdésére, hogy a tiltakozásokat kiterjeszthetik-e a fővárosi régióra.

A blokádot készek kiterjeszteni Párizs környékére is.
Fotó: AFP

A tiltakozások négy napja kezdődtek, és a forgalomlassító akciók a résztvevők szerint addig tartanak, amíg a gazdák nem kapnak konkrét válaszokat a reménytelen helyzetükre, amellyel nincsenek egyedül az Európai Unióban. Elégedetlenek a német és a lengyel gazdák is.

A gazdák lecsitítása az első komoly kihívás az újonnan kinevezett francia kormányfő, Gabriel Attal számára, aki sietett hangsúlyozni, hogy a mezőgazdaság „abszolút fontos kérdés, amelyet nagyon komolyan veszek”. 

Ígéretet tett rá, hogy a kormány megkönnyíti majd a gazdák életét. A konkrét javaslatokat a hétre ígérte a kabinet.

Egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy a tiltakozások inkább szélesednek és terjednek ahelyett, hogy csökkennének, emlékeztetett tudósításában a Reuters. A dél-franciaországi fontos szállítási útvonalak jelentős részét blokád alatt tartják a gazdák.

A tiltakozás az új francia kormányfő előtt álló legnagyobb kihívás.
Fotó: AFP

François Purseigle, a Toulouse-i Technológiai Intézet szociológiaprofesszora szerint nem véletlen, hogy a mozgalom az ország déli részéről indult. „A gazdák vannak az éghajlatváltozás frontvonalában, hiszen egymást követik az aszályok, és többször is a fejükhöz vágták, hogy nem tesznek eleget a környezetért” – nyilatkozta a France 24-nek.

A kormányt mégis annyira meglepte a gazdák blokádja, hogy „néhány héttel” elhalasztja a megsegítésükre több mint egy éve bejelentett reformokat. A tét pedig nagy: egy nemrégiben készült felmérés szerint Franciaországban 

2010 és 2020 között a gazdaságok 20 százaléka szűnt meg.

A fiatalok már nem hajlandóak a mezőgazdaságban dolgozni, mert önfoglalkoztatóként is többet keresnek, mint gazdaként.

A fiatalokat már nem vonzza a mezőgazdaság az alacsony jövedelem miatt.
Fotó: AFP

A tiltakozásnak egyébként már halálos áldozatai is vannak: kedden egy autó belerohant a felállított útakadályba, egy asszony és a tinédzser lánya életét vesztette, a férj pedig súlyosan megsebesült.

Németországhoz hasonlóan Franciaországban is megpróbálja kihasználni a szélsőjobb a gazdák elégedetlenségét. Jordan Bardella, aki a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés listavezetője az európai parlamenti választáson azzal vádolta meg „Macron Európáját”, hogy „a francia mezőgazdaság halálát” akarja.

A párt tíz százalékponttal vezet az EP-felmérésekben, „rendkívüli állapot” hirdetését sürgeti az agráriumban, protekcionista politikát és Franciaország kilépését követeli a szabadkereskedelmi megállapodásokból, emlékeztetett a Politico.