Rosszul indul az év az egyébként is gyengélkedő német gazdaság számára az agrártermelők egyhetes tiltakozásával és a mozdonyvezetők e hétre tervezett sztrájkjával. Európa legnagyobb gazdasága már tavaly is a legrosszabbul teljesített az eurózónában, a magas energiaárak, a visszaeső globális kereslet és a rekord magas kamatlábak megtették hatásukat.

08 January 2024, Bavaria, Munich: Numerous farmers drive their tractors along the Mittlerer Ring in Munich after the central kick-off event on Odeonsplatz as part of the week of action with farmers' protests. In response to the federal government's austerity plans, the farmers' association has called for a week of action with rallies and rallies starting on January 8. It is to culminate in a major demonstration in Berlin on January 15. Photo: Matthias Balk/dpa (Photo by MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A gazdák ragaszkodnak a kiváltságaikhoz.
Fotó: Matthias Balk/DPA/AFP

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint a legfejlettebb ipari országok, a G7 közül egyedül Németország GDP-je zsugorodott tavaly, és a 2024-re prognosztizált 0,9 százalékos növekedése is elmarad a többiek átlagosan 1,4 százalékosra várt bővülésével.

Hasonló a három legnagyobb német gazdaságkutató intézet véleménye is, és mindegyik visszavágta az idénre várható kilátásokat: az Ifo 1,4 százalékról 0,9 százalékra, a Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung (RWI) 1,1 százalékról 0,8 százalékra, a berlini Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DWI) pedig 1,2 százalékról 0,6 százalékra.

A bizonytalanság késlelteti a fellendülést, mivel növeli a fogyasztók megtakarítási hajlandóságát, és csökkenti a vállalatok és a magánháztartások beruházási hajlandóságát

 – foglalta össze a helyzetet a Reutersnek Timo Wollmershaeuser, az Ifo előrejelzésekért felelős vezetője.

08 January 2024, Saarland, Saarbrücken: Tractors stand on a road on the fringes of the farmers' protests. In response to the federal government's austerity plans, the farmers' association has called for a week of action with rallies and rallies starting on January 8. It is to culminate in a major demonstration in the capital on January 15. Photo: Laszlo Pinter/dpa (Photo by Laszlo Pinter / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Egy hétig maradnak az utakon a traktorok.
Fotó: Laszlo Pinter/DPA/AFP

Strukturális problémák

A német gazdaságot régóta tartó strukturális problémák hátráltatják. Súlyos a munkaerőhiány, bürokratikus akadályok és a befektetések hiánya lassítja az energetikai átalakulást és a nagy sebességű internetkapcsolat kiépítését.

A hárompárti koalíciós kormány ráadásul újabb súlyos csapást szenvedett el novemberben, amikor az Alkotmánybíróság hatvanmilliárd eurós lyukat ütött a költségvetésben. Azóta egyre mélyül a költségvetési válság, a kormány késik a 2024-es büdzsétervezet véglegesítésével, és annak rendbetételéhez akarta megszüntetni az agrártermelőknek a gázolajra adott adókedvezményeket.

Bár a kabinet a gazdák tiltakozása miatt módosított a terveken, ez nem volt elég, a traktorok és teherautók hétfőn országszerte lezárták az utakat, leállították a termelést a Volswagen egyik gyárában és egy hétig folytatják tovább a blokádot. A héten ráadásul megkezdődhet az ország történetének eddigi leghosszabb mozdonyvezető-sztrájkja is, miután megkapták hozzá a bíróság engedélyét.

08 January 2024, Berlin: Numerous people stand in front of the Brandenburg Gate at the rally organized by the Association of Independent Farmers against subsidy cuts in the agricultural sector. In response to the federal government's austerity plans, the farmers' association has called for a week of action with rallies and rallies starting on January 8. It is to culminate in a major demonstration in the capital on January 15. Photo: Monika Skolimowska/dpa (Photo by Monika Skolimowska / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A szélsőjobboldal meglovagolja a gazdák elégedetlenségét.
Fotó: Monika Skolimowska/DPA/AFP

A kormány a szélsőjobb kártyát húzta elő

Német illetékesek egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a szélsőjobboldali csoportok megpróbálják a saját politikai céljaik érdekében kihasználni a gazdák tiltakozását. „Jobboldali szélsőségesek és a demokrácia más ellenségei megpróbálnak beszivárogni a tüntetésekbe és eszközként használni azokat” – mondta Nancy Faeser német belügyminiszter. A szövetségi rendőrség úgy véli, hogy ezek a csoportok „általános sztrájkot” vagy akár zavargásokat akarnak szítani a kormány „megdöntése” érdekében, tette hozzá. Ez nem először történne meg Németországban, emlékeztetett a Politico, ugyanezzel próbálkoztak a koronavírus-oltás és az Ukrajnának nyújtott katonai segítség elleni tiltakozások alkalmával is.

08 January 2024, Thuringia, Erfurt: "We are the people" is written on a poster on a vehicle covered with an AfD flag during a blockade of the Juri-Gagarin-Ring. In response to the federal government's austerity plans, the farmers' association has called for a week of action with rallies and rallies starting on January 8. It is to culminate in a major demonstration in the capital on January 15. Photo: Martin Schutt/dpa (Photo by MARTIN SCHUTT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Az AfD három kelet-németországi tartományban is a legnagyobb erő lehet a választás után.
Fotó: Martin Schutt/DPA/AFP

Johannes Hillje kommunikációs tanácsadó szerint 

a „szélsőjobboldali médiastratégia” áll a közösségi oldalakon milliószámra megosztott felvételek mögött is az autópályákon haladó hosszú traktorkonvojokról, lezárt útkereszteződésekről.

 A szélsőjobboldali aktivisták felsorakoztak a gazdák mögött a Facebookon, a TikTokon és az X-en, a kommentjeik pedig nyilvánvalóan szítják a tűzet, nyilatkozta a Deutsche Wellének.

Permanens tiltakozás

Az Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland – AfD) saját közösségi csatornáin keresztül arra használja a gazdák megmozdulását, hogy támadja a szociáldemokraták, zöldekből és szabad demokratákból álló „közlekedésilámpa-koalíciót”. Különösen érdekessé teszi a helyzetet az, hogy az AfD a saját pártprogramjába is belefoglalta a kérdéses támogatások eltörlését.

Az AfD évek óta minden esélyt kihasznál a szövetségi kormány elleni tiltakozásra, és úgy tűnik, hogy ez a politikai kifizetődik: a párt kimagaslóan szerepel a közvélemény-kutatásokban, és az előrejelzések szerint a 2024 szeptemberében tartandó választáson a legnagyobb erő lesz három kelet-németországi szövetségi államban.

Emlékezetes, hogy tavaly Bajorországban a Keresztényszociális Unió (CSU), Hessenben a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a két németországi tartományban tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson. Mindkét tartományban az eddigi koalíció legnagyobb pártja – a CSU, illetve a CDU – maradt az első számú, meghatározó politikai erő a következő ciklusra is.

A Bild számára készült INSA-felmérés szerint a németek 69 százaléka támogatja a gazdák tiltakozását. Az AfD szimpatizánsainak 88 százaléka áll mellettük, de a többi választó csoport többsége is egyetért a gazdákkal. A felmérésben megkérdezték azt is, hogy inkább a gazdákat, vagy a Letzte Generation-féle klímaaktivisták blokádszerű tiltakozásait támogatják. Az eredmény egyértelmű: 64 százalék a gazdákkal szimpatizál, mindössze 11 százalék támogatja inkább a klímaharcosokat, míg 20 százalék mindkettőt.