Közélet

A lengyel határblokád egymilliárd dollár veszteséget jelent Ukrajnának havonta

Hiába volt kormányváltás Lengyelországban, ez sem oldotta meg az ukrán–lengyel határon kialakult feszültséget. A lengyel fuvarozók már hónapok óta blokkolják az áruszállítást, és azt követelik: ne engedjék meg Ukrajnának, hogy szabadon hozzáférhessen az unió belső piacához. Jelenleg még három határátkelőnél tartják fenn a blokádok a lengyelek.

Nagyon fáj Ukrajnának a lengyel határblokád. A lengyelországi fuvarozók már hónapok óta akadályozzák az áruforgalmat az ukrán–lengyel határátkelőkön, csak novemberben 860 millió dolláros veszteséget okoztak. Jelenleg még három átkelőn korlátozzák a forgalmat a fuvarozók.

Polish Farmers S Block Another Border Crossing With Ukraine
TRucks stand in a queue to cross the border in Medyka as Polish farmers start a strike to block truck transport in Medyka - border crossing between Poland and Ukraine, on November 23, 2023. The farmers joined the transport sector in the strike against poor management of agricultural imports of Ukrainian produce as well as demand renegotiation of transport deals between Ukraine and the European Union. Medyka is the fourth strike site. Protesters already blocked 3 other crossings for truck transport, allowing only 4 trucks per an hour excluding humanitarian and military aid and sensitive chemical and food goods. According to the drivers, the queue to the Medyka crossing was nearly 7 days even before the strike started today. (Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto) (Photo by Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az ukrán jegybank szerint a blokád az élet más területein is fejfájást okoz.
Fotó: Dominika Zarzycka / AFP

Az Ukrán Nemzeti Bank felmérte, hogy mekkora veszteséget okoz az országnak a lengyel fuvarozók aknamunkája – írta meg a Kárpáti Igaz Szó. A számításai szerint 

novemberben az exportőrök 160, az importőrök pedig 700 millió dolláros kárt voltak kénytelenek elkönyvelni.

Úgy becsülik, hogy ezek a számok azóta minden hónapban megismétlődnek.

Az ukrán jegybank azt írta, hogy a blokád az élet más területein is fejfájást okoz. Szerintük az áruellátás mellett sérülnek a logisztikai láncok is.

A Kiszo szerint Kijevben abban bíztak, hogy a varsói kormánycsere megoldja majd ezt a helyzetet, és megszűnik a határon kialakult konfliktus, de láthatóan ezek a remények kútba estek. Lengyelországban a fuvarozók az követelik, hogy az ukrán szállítási cégektől vonják meg a privilégiumokat, amelyekkel kvóták nélkül fuvarozhatnak az területére.

 

Ukrajna lengyel határblokád határ orosz-ukrán háború Lengyelország
Kapcsolódó cikkek