Közélet

A Maersk is elirányította hajóit a Vörös-tengerről

A dán hajózási csoport már korábban is fennakadásokról számolt be a húszik támadásai miatt, most viszont minden konténerhajójukat elirányította a Vörös-tengerről, hogy elkerülje a harcokat.

A dán Maersk hajózási csoport is arra a döntésre jutott, hogy bizonyos szolgáltatásait elirányítja a Vörös-tenger felől, és inkább kerülő úton fognak szállítani hajóik – áll a társaság ügyfeleinek szóló tanácsadói tájékoztatásban.

A Maersk átirányítja a teherhajókat a Vörös-tengertől és az Ádeni-öböltől a Jóreménység foka felé.
Fotó: AFP

A The Times of Israel arról számolt be, hogy a hajózási csoport 

átirányítja a teherhajókat a Vörös-tengertől és az Ádeni-öböltől a Jóreménység foka felé.

Az ME2 szolgáltatás Olaszországot és a Földközi-tenger nyugati részét köti össze India és az Egyesült Arab Emírségek keleti partjával. A döntés hátterében a hónapok óta tartó, Irán által támogatott húszi támadások állnak. A Maersk már korábban is globális szállítási fennakadásokra hívta fel a figyelmet, valamint már egyes hajóit elkezdte átirányítani a Jóreménység foka felé.

A dán külügyminiszter, Lars Lokke Rasmussen korábban figyelmeztetett, hogy sokba fog kerülni, ha a húszik Vörös-tengeren elkövetett támadásai miatt a más útvonalakat kénytelen keresni. Közleményében teljes támogatását fejezte ki a brit királyi légierő és az amerikai erők közös, a jemeni lázadók állásait célzó műveletét illetően, amelyet Rishi Sunak brit miniszterelnök korlátozott, szükséges és arányos önvédelmi akciónak nevezett.

„Legyen világos az üzenetünk: nem fogunk habozni, ha emberéleteket kell megvédeni és a szabad áramlását kell biztosítani a világ egyik legkritikusabb fontosságú vízi útvonalán a fenyegetések folytatódása esetén” – írta a két ország a támadás után közös hivatalos közleményben.

 

izraeli háború Vörös-tenger Izrael Dánia Maersk
Kapcsolódó cikkek