Tajvannak Kínával fenntartott kapcsolatairól a nép akarata alapján kell dönteni, és a békének méltóságon kell alapulnia – jelentette ki hétfőn Caj Ing-ven tajvani elnök Hszi Csin-ping szavaira reagálva. A kínai államfő arról beszélt: elkerülhetetlen a szigetnek a szárazföldi Kínával történő újraegyesítése, ha kell erővel gondoskodnak róla. 
 

Tajvani szilveszter. Készülhetnek a legrosszabra?

    Kínai katonai nyomásgyakorlással is erősíteni kívánja a demokratikusan kormányzott Tajvan feletti rendelkezési követeléseit, ahol 

január 13-án elnök- és parlamenti választásokat tartanak.

    Újévi sajtótájékoztatóján egy Hszi beszédével kapcsolatos kérdésre válaszolva Caj Ing-ven kijelentette: a legfontosabb elv, amely alapján a Kínával fenntartott kapcsolatoknak folytatódnia kell, az a demokrácia.
    Kínának tiszteletben kell tartanai a tajvani választások eredményeit és mindkét fél felelőssége a béke és a stabilitás fenntartása a Tajvani-szorosban – hangsúlyozta Caj asszony.    

A tajvani kormány ismételten figyelmeztetett, hogy Kína megpróbál beleavatkozni a választásokba, álhírekkel, valamint katonai vagy kereskedelmi nyomásgyakorlással.

    Caj Ing-ven nem jelöltetheti magát harmadszor, májusban távozik, amikor a megválasztott új elnök leteszi az esküt.