Közélet

Gyakorlatilag eldőlt, Kína háborúzni fog

„Az anyaállam újraegyesülése történelmi szükségszerűség” – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök újévi beszédében. Szerinte Kína biztosan újra fog egyesülni Tajvannal, a Tajvani-szoros mindkét oldalán élő kínaiakat ugyanis a közös cél tudata kell hogy összekösse, osztozva a nemzet megújulásának dicsőségében.

„Elkerülhetetlen Tajvan újraegyesítése Kínával” – jelentette ki Hszi Csin-ping az állami televízióban közvetített újévi beszédében. Az MTI beszámolója szerint a kínai elnök azt mondta: „Az anyaállam újraegyesülése történelmi szükségszerűség.” Szerinte Kína biztosan újra fog egyesülni Tajvannal, a szoros mindkét oldalán élő kínaiakat ugyanis a közös cél tudata kell hogy összekösse, osztozva a nemzet megújulásának dicsőségében.

CHINA-XI JINPING-NEW YEAR MESSAGE (CN)
Hszi Csin-ping újévi beszédében megerősítette: elkerülhetetlen Tajvan újraegyesítése Kínával.
Fotó: Hszinhua via AFP

Kína továbbra is saját területe részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező, 23 millió lakosú szigetet, és a pekingi vezetés rendszeresen hangot ad ellenkezésének a Tajvan függetlenségét támogató bármely lépést illetően, valamint nemegyszer fenyegetett azzal: 

Ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

A január 13-ra kitűzött tajvani elnök- és parlamenti választást Peking a háború és béke közötti választásként állította be. A kínai vezetés a tajvani választás favoritját, a jelenleg alelnöki tisztséget betöltő William Lait szeparatistának bélyegezte, és azzal vádolta őt és a hivatalban lévő függetlenségpárti Caj Jing-ven elnököt, hogy kínai támadást akarnak kiprovokálni a sziget ellen.

Íme a haditervek: így foglalhatja el Kína Tajvant

Peking több eszközt is megpróbálhat bevetni a szigetország térdre kényszerítésére, a szankcióktól a teljes megszállásig. A lehetséges tajvani invázió egyre közeledik, és félő, hogy világháborút robbanthat ki.

 

 

Tajvan kína háború Hszi Csin-ping egyesülés
Kapcsolódó cikkek