A bérrendezés hiánya miatt kezdtek általános sztrájkba az orvosok és a fogorvosok Szlovéniában – derül ki a szlovén közszolgálati televízió tudósításából. Az orvosok és fogorvosok szakszervezete (Fides) azután hirdetett általános sztrájkot, hogy a múlt keddi egynapos figyelmeztető sztrájk nem vezetett eredményre. A munkabeszüntetés addig tart, amíg nem születik megállapodás a követelésekről.

A medical worker looks through a window of the COVID
Fotó: Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A Fides az év elején egy olyan megállapodást írt alá a szlovén kormánnyal, mely szerint a egységes bérrendszerében külön pillért állapítanának meg az egészségügyi dolgozók számára. A kormány mindezt a közszféra szélesebb körű reformjának részeként ígérte januárra, ám azzal az augusztusi hatalmas áradások miatt nem készült el. A kormány egyéves halasztást kért a szakszervezetektől, de az orvosok ezt nem fogadták el.

A szakszervezet követelései között van az is, hogy 

az orvosok bérét az általános közszféra bérrendszerétől elkülönítve, független módon kezeljék, legkésőbb 2024. július 1-jétől.

Ana Lina Vodusek, a Fides sztrájkbizottságának tagja a ljubljanai onkológiai intézetben tartott nagygyűlés után  a sajtónak elmondta, hogy most azonnal változásokra van szükség, és a kormánynak egyenrangú partnerként kell kezelnie az orvosokat. Kiemelte, hogy az egészségügyben nem igazán történt semmi, ami miatt sokan távoztak az állami rendszerből.

Vasárnap a kormány arra szólította fel a Fidest, hogy függessze fel a sztrájkot, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. A sztrájk keretében hétfőtől az orvosok csak sürgősségi eseteket látnak el, nem sürgős ellátásban csak a terhes nők, a gyermekek és az idősek részesülnek. A sztrájk kezdetekor a legtöbb kórház jelezte: a nem sürgős orvosi szolgáltatásokat törölték, vagy későbbi időpontra halasztották.