Közélet

Az izraeli háború 91. napja – Hamász-mentes palesztin uralom jöhet Gázában

Az izraeli védelmi miniszter szerint többnemzetiségű irányítás jöhet Gázában. Antony Blinken is a térségbe utazott.

Bár az október 7-én kirobbant izraeli háború végét még nem látni, Izraelnek már most több forgatókönyve van arra, mi legyen a Gázai övezet sorsa a háború lezárása után. Joav Galant izraeli védelmi miniszter nemrég javaslatokat tett Gáza jövőbeli kormányzására vonatkozóan, eszerint korlátozott palesztin uralom lenne a területen – adta hírül a BBC.

Joav Galant, izraeli háború, Izrael, Gázai övezet
Joav Galant kész tervet vázolt fel az izraeli háborúval kapcsolatban.
Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

A tárcavezető azt azonban egyértelműen kijelentette, hogy a Hamász többé nem irányíthatná Gázát, és Izrael megtartaná a teljes biztonsági ellenőrzést a terület felett. Galant javaslata szerint egy többnemzetiségű erő venné át a terület újjáépítését a háború okozta széles körű pusztításokat követően. Ebben a szomszédos Egyiptomnak is fontos szerepet szánnának. A terület irányításáért azonban a palesztinok lennének felelősek.

A Gázai övezet lakói palesztinok, ezért palesztin szervek lesznek a felelősek, azzal a feltétellel, hogy nem lesznek ellenséges akciók vagy fenyegetések Izrael ellen

– jelentette ki Joav Galant.

A nyilvánosságra került terv csak akkor valósítható meg, ha Izrael megnyeri a háborút. A harcok továbbra is folynak Gázában, az elmúlt 24 órában több tucat ember vesztette életét a támadások következtében.

A háború lezárására nemcsak Tel-Aviv törekszik. Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken a héten ismét a térségben tartózkodik. A politikus a tervek szerint tárgyalásokat folytat a megszállt Ciszjordániában palesztin tisztviselőkkel és izraeli vezetőkkel is. A külügyminiszter látogatása a Hamász egyik vezetőjének, Saleh al-Arurinak keddi, a libanoni fővárosban, Bejrútban történt likvidálását követően megnövekedett feszültségek közepette történik. A szervezet egyik alapítójának megölésével széles körben Izraelt vádolják, Tel-Aviv azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta ezt.

 

19:52

A Maersk hajói mégiscsak elkerülik a Vörös-tengert

Az Irán által támogatott, jemeni húszi lázadók számos támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen. Erre válaszul a világ legnagyobb tengeri fuvarozói bejelentették, hogy az egyre gyakoribb incidensek miatt hajóik átmenetileg elkerülik a Szuezi-csatornát.

19:03

Hezbollah: nem marad válasz nélkül a bejrúti légi csapás

A libanoni síita fegyveres szervezet, a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah szerint szükségszerűen lesz reakció, mivel nem maradhatnak nyugodtak ilyen fokú sértés esetén.

17:58

Kétségbeesett próbálkozás – Blinken újabb békemisszióra indul a Közel-Keletre

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Törökország és Szaúd-Arábia mellett Jordániába, Katarba, az Egyesült Arab Emírségekbe és Izraelbe utazik, de ellátogat Ciszjordániába, illetve Görögországba is, azaz az Egyesült Államok a magas diplomáciai szinten reagál az izraeli és a vörös-tengeri konfliktusra.

17:56

Lecsaphat a gazdaság mumusa, az infláció, ha nem rendezik ezt a helyzetet

Londoni elemzők szerint növelhetik a globális inflációt a vörös-tengeri hajózás elleni támadások. A ház londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy a Vörös-tengeren halad át a globális tengeri konténeres áruforgalom 30 százaléka.

17:16

Hatan haltak meg a hajnali izraeli légicsapásban

Az eddigi információk szerint hat ember meghalt egy éjszakai izraeli légicsapásban a dél-gázai Rafah városában. Palesztinok százezrei zsúfolódtak össze Rafahban, azon területek egyikében, ahol Izrael felszólította az embereket, hogy keressenek menedéket. Az izraeli erők azonban továbbra is csapást mérnek az ostromlott terület minden részére – írja az AP.

12:41

A végsőkig harcol Izrael, de megvannak a tervek, mi lesz a Gázai övezettel a háború után

Izraelnek konkrét ötletei vannak, hogy mi legyen a Gázai övezettel, ha véget ér a háború. A harcok után egy többnemzetiségű haderő veheti át a Gázai övezet újjáépítését, korlátozott palesztin uralom várható. Azt is egyértelművé tették, hogy a harcoknak akkor lesz csak vége, ha sikerül felszámolni a Hamászt.

Gázai övezet izraeli háború Joav Galant Hamász
Kapcsolódó cikkek