Közélet

Az izraeli háború 93. napja – Felszámolták a Hamászt a Gázai övezet északi részén

Az izraeli hadsereg mostantól arra összpontosít, hogy megsemmisítse a Hamász hálózatát a Gázai övezet középső és déli részén is.

Az izraeli erők felszámolták a Hamász palesztin iszlamista szervezet „katonai szerkezetét” a Gázai övezet északi részén, és nagyjából 8 ezer fegyveressel végeztek azon a területen – mondta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője szombaton.
 

Palestinian lives in tent built on rubble in Rafah
Fotó: Anadolu via AFP

Az izraeli hadsereg több tízezer fegyveren túl dokumentumok millióit foglalta le a művelet során. A Gázai övezet északi részén a háború kezdetekor mintegy 14 ezer terrorista lehetett. Az izraeli katonáknak sok parancsnokkal is sikerült végezniük – hangoztatta a szóvivő.

A hadműveletek során számos alagutat találtak, amelyeket leromboltak. Csak a dzsabalíjai menekülttábor alatt nyolc kilométer hosszú alagút rejtőzött, amelynek mintegy negyven bejárata volt.

Az övezet északi részén a Hamász már nem tud szervezett módon működni – jelentette ki Hagari. Dzsabalíjában még vannak terroristák, de már szervezettség és parancsnokok nélkül tevékenykednek – tette hozzá, megjegyezve ugyanakkor: továbbra is számítanak arra, hogy rakétákat lőnek majd ki Izrael felé ebből a térségből.
Hagari az online tájékoztatón közölte: mostantól arra összpontosítanak, hogy megsemmisítsék a Hamász hálózatát a Gázai övezet középső és déli részén is.
A Hamász tavaly október 7-én hajtott végre összehangolt támadást Izrael déli része ellen, ahol megölt mintegy 1200 embert. Izrael erre válaszul indított átfogó hadműveletet az iszlamisták felszámolására a Gázai övezetben.

Szombaton több politikus is békmisszióra indult, Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton Isztambulban megkezdte újabb közel-keleti körútját, amely már a negyedik az izraeli–palesztin fegyveres konfliktus három hónappal ezelőtti kirobbanása óta. Egyhetes látogatásán a konfliktus eszkalálódásának megelőzéséhez és a rendezési tervekhez kívánja megszerezni a térségbeli országok támogatását.

Óva intett az kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton Bejrútban attól, hogy a Közel-Keleten regionális méretűvé szélesedjen az izraeli–palesztin konfliktus. 

Muszáj elkerülni a válság regionálissá duzzadását a Közel-Keleten. Libanonnak semmiképpen nem szabad belesodródnia egy regionális konfliktusba

– fogalmazott Josep Borrell a libanoni miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A francia külügyminiszter felszólította szombaton Iránt, illetve Teherán szövetségeseit, hogy hagyjanak fel destabilizáló tevékenységükkel a Közel-Keleten, mert az izraeli–palesztin válság „eszkalációja senkinek nem hozhat győzelmet”.
Catherine Colonna az X közösségi oldalon tudatta, hogy felhívta iráni hivatali kollégája, Hoszein Amirabdollahián figyelmét arra, soha nem volt még ilyen nagy a kockázata annak, hogy a közel-keleti válság regionális konfliktussá szélesedik.

Teherán kialakította az úgynevezett „ellenállás tengelyét” azzal, hogy támogatja az ősellenségének tekintett Izraellel szemben álló országokat és szervezeteket a régióban, így például a libanoni síita Hezbollahot, több fegyveres csoportot Irakban és Szíriában, valamint a jemeni húszi lázadókat.

Catherine Colonna szombaton Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel is tanácskozott, és beszélgetésüket követően azt írta az X-en, hogy Egyiptom és Franciaország nagy erőkkel küzd azért, hogy bejuthasson a humanitárius segítség a Gázai övezetbe, és hogy a legsúlyosabb sebesülteket ki tudják onnan hozni.
Colonna közlése szerint „hasznos megbeszélést” folytatott a katari külügyminiszterrel is a gázai túszok kiszabadításának, a háború lezárásának és egy leendő palesztin állam hiteles perspektívájának kérdéséről.

13:16

Blinken Jordániában: Az egyik valóban aggodalmat keltő hely az Izrael és Libanon közötti határ

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Jordániában folytatta intenzív közel-keleti tárgyalásait, és ismét felszólított minden felet, hogy mindenáron kerüljék el a palesztin Gázai övezetben zajló konfliktus tovaterjedését, akadályozzák meg „az erőszak végtelen körforgását”.

12:31

Harci helikopter végzett hat palesztinnal – Vélhetően civilek voltak

Hat palesztint megölt az izraeli hadsereg Dzseninben, az egyik ciszjordániai razzián, amelyben életét vesztette egy izraeli határőr-rendőrnő – jelentette a palesztin egészségügyi minisztérium, illetve az izraeli hadsereg vasárnap. A palesztin források szerint a hadsereg légicsapásában meghalt hat palesztin nem volt felfegyverkezve. A hadsereg jelentése szerint viszont terroristákat lőttek a levegőből, akik az izraeli csapatokra támadtak. 

Gázai övezet izraeli háború Hamász konfliktus
Kapcsolódó cikkek