Közélet

Az izraeli háború 94. napja – Blinken a konfliktus kiszélesedésétől tart, miközben Izrael arról beszél, hogy nem csak egy ellenséggel harcol

Izrael egyelőre messze van attól, hogy győzelmet hirdessen Gázában, miközben félő, hogy a konfliktus kiszélesedik.

Az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában tárgyal Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn, mielőtt tovább indulna Izraelbe, azon igyekezve, hogy megakadályozza a háború kiszélesedését a Közel-Keleten.

Az amerikai diplomata vasárnap Jordániában és Katarban járt, ahol figyelmeztetett, hogy a háború könnyen tovább terjedhet az eddigi frontvonalakon túlra. Blinken a héten Ciszjordániát és Egyiptomot is felkeresi.

Fotó: Zain Jaafar

Azonban Joáv Galant izraeli hadügyminiszter arról beszélt, hogy a gázai bombázások intenzitása csupán hazája eltökéltségét jelzi a Hamász elpusztítására, és közölte, hogy meglátása szerint Izrael nem egyetlen ellenséggel, hanem azok tengelyével néz szembe, ugyanis az ország körül Irán katonai csoportokat fegyverez fel, azért, hogy azokat használja is.

A háború – mely a Hamász meglepetésszerű, 1200 halálos áldozatot szedő október 7-i támadásával kezdődött – kitörése óta a libanoni Hezbollah és Izrael gyakran kerül tűzharcba egymással, de egyelőre sikerült elkerülni, hogy a libanoni határon is szélesebb háború törjön ki. A szintén Irán támogatta húszik 

mindeközben a Vörös-tengeren hajózó konténerszállítók sora ellen indítottak támadásokat, jelezve, hogy ezek az akciók mindaddig folytatódni fognak, amíg Izrael nem hagy fel Gáza bombázásával.

A Hamász szerint Izrael már közel 23 ezer embert ölt meg Gázában, ahol a terület infrastruktúrája is romokban hever. Az övezet 2,3 millió lakójának többsége kénytelen volt elhagyni otthonát. Blinken elmondta, hogy nyomást fog gyakorolni Izraelre a polgári áldozatok mérséklése céljából.

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök ugyanakkor a harcok folytatását ígérte, a Gázában bekövetkezett széles körű pusztítás és a polgári áldozatok magas száma miatti globális aggodalmak és tűzszüneti felszólítások ellenére – írja a Reuters. Az ország lakossága a háború folytatása mellett áll, ám Netanjáhú népszerűsége a mélypontra jutott.

 

19:39

Kalózok a fedélzeten: megoldható-e fegyverrel a szuezi válság?

A hírhedt szomáliai kalózokat egy évtizede könnyen szétverte egy nemzetközi koalíció, a Nyugat pedig hasonló módon akar elbánni a jemeni húszikkal, akik miatt leállt a forgalom a Szuezi-csatornán. Itt azonban nem profitorientált tolvajokkal és túszejtőkkel van dolguk, hanem egy Irán által támogatott, jól felszerelt haderővel – írta a Politico.

Néhány évvel a szomáliai kalózok szétverése után az Afrika szarvánál közlekedő kereskedelmi hajókra ismét fegyveresek támadnak, s bár a rakomány elrablása és a legénység túszul ejtése most is gyakori, itt nem csak szedett-vedett martalócokról van szó.

A húszik, akik most a Vörös-tengert terrorizálják, sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek: jobban fel vannak szerelve, jobban ki vannak képezve, többen vannak, és ráadásul politikailag motiváltak

– figyelmeztetett John Stawpert, a Nemzetközi Hajózási Kamara vezető menedzsere. Ráadásul szerinte a geopolitikai feszültségek is megnehezítik a szuezi válság megoldását.

16:54

Magas rangú Hezbollah-vezetőt ölt meg Izrael

Egy izraeli csapás végzett Libanon déli részén a Hezbollah Radvan nevű elitegységének parancsnokával hétfőn három biztonsági forrás szerint is. A megölt parancsnok szerintük Visszam al-Tavil, a Radvan parancsnokhelyettese volt, akinek társaságában egy másik Hezbollah katonát is megöltek, amikor autójukat eltalálták Majdal Szelm falu közelében.

A Reutersnak az egyik biztonsági tisztviselő azt nyilatkozta, hogy fájdalmas döntés volt, ugyanis most óhatatlanul is fellángol a feszültség. 

13:17

Továbbra sem tud Gázába orvosi eszközöket szállítani a WHO

Kénytelen volt törölni a Gázai övezet északi részébe szánt orvosieszköz-utánpótlás szállítását, mert nem kapott biztonsági garanciákat – közölte vasárnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Ez december 26. óta már a negyedik szállítmány, amit nem tudtak útnak indítani a szükséges orvosi felszerelésekkel az al-Avda kórházba és az észak-gázai központi gyógyszertárba.

12:15

Isten szólította Izraelbe a Fradi volt kézilabdázóját, aki súlyosan megsérült a háborúban

Néhány éve még itthon kézilabdázott a saját elmondása szerint keresztény hitű Dósa Dénes Bálint, decemberben viszont már azt várta, hogy felgyógyuljon a hadi sebesüléséből, és mehessen vissza az izraeli–palesztin háború frontjára. 

A Magyar Kézilabda-szövetség adatbázisa szerint Dósa Dénes Bálint 1998. január 8-án született, azaz ma ünnepli a 26. születésnapját. Legalábbis profiként 2021-ben sportolt legutóbb a Tatai Atlétikai Clubban, ahová Százhalombatta érintésével a Ferencvárostól érkezett. Azóta viszont más irányt vett, és úgy döntött, nemcsak le kíván telepedni Izraelben, de a katonaságba is belépett, és a fegyveres erők teljes jogú tagja lett, mire a Hamász december 7-én támadott.

Dósa Bálint nem sokkal a kézilabda-pályafutása befejezése után, 2021 nyarán érkezett Izraelbe, már azzal az eltökéltséggel, hogy katonává váljon: a 12 hónapos kiképzés – amiről úgy vélekedett, hogy nehezebb volt, mint korábban bármilyen sportteljesítménye – végén ejtőernyősnek jelölték ki. Néhány héttel később pedig már támadott is a Hamász.

12:13

Újabb alagútrendszert találtak a Gázai övezetben

A Hamász iszlamista terrorszervezet újabb fegyverraktárait és alagútjait találta meg az izraeli hadsereg (IDF) Gázában – jelentette a katonai szóvivő hétfő reggel. Az IDF szárazföldi és légiereje vasárnap este közös hadművelettel mintegy harminc célpontot támadott, melyek egy része a föld alatt van a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júniszban, ahol fegyvereket tároltak.

Emellett egy izraeli egység észrevett egy több mint tíz palesztin fegyveresből álló csoportot, akik arra készültek, hogy rakétákat indítsanak Izrael felé, és végeztek velük. Szintén Hán Júniszban számos fegyvert találtak a Hamász egyik harcosának járművében. A Gázai övezet közepén, mezőgazdasági területen egy alagút lejáratára bukkantak, melyben több ezer dollárt és sok fegyvert találtak. Ezenkívül a Gázai övezet közepén fekvő Al-Magaziban az IDF megostromolt egy fegyverraktárat, ahol nagy hatótávolságú rakétákat tároltak.

Palesztinok a Gázai övezet közepén fekvő Dir al-Balahban számoltak be izraeli egységek támadásáról, amelynek során nyolc ember vesztette életét. Súlyos bombázásokról adtak hírt Hán Júniszban is. A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az utóbbi napon 73 embert öltek meg az övezetben. A közlemény szerint 99 sebesültet is kórházba vittek.

A dél-koreai hírszerző ügynökség szerint a Hamász Észak-Koreában gyártott fegyvereket is használ, noha Phenjan tagadja, hogy fegyvereket adna el a szervezetnek.

11:26

A Hamász is észak-koreai rakétákat használ, nem csak az oroszok

Új fotót tett közzé egy észak-koreai rakétaalkatrészről a dél-korai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS), amivel megerősítette az Amerika Hangja (VOA) jelentését, amely szerint a Hamász harcosai egy Észak-Koreában gyártott F-7 rakétameghajtású gránátvetőt használtak  — közölte a szöuli Yonhap hírügynökség.

A VOA pénteken közzétett jelentésében szereplő fotó azt mutatja, hogy egy F-7 gránátvető biztosítékán, amelyet állítólag a Hamász használt, koreai karakterek és számok kombinációja volt, például "비저-7류" és "시8-" 80-53." A jelentéssel kapcsolatos kérdésre a NIS azt mondta, hogy „értékelése megegyezik a VOA jelentésével”.

„A koreai karakterekkel ellátott biztosíték az észak-koreai gyártmányú F-7-es rakéta középső részén található” – közölte a kémügynökség, és egy szétszerelt F-7-es gránátvetőről készített fotót is rendelkezésre bocsátott. A NIS által közzétett fotón a koreai karakterek nem azonosíthatók, mivel a biztosíték belsejében vannak elhelyezve. A kémügynökség azt is közölte, hogy összegyűjti és felhalmozza a részletes bizonyítékokat Észak-Korea feltételezett fegyverszállításairól a Hamásznak, például a kereskedelmi mennyiségeket és a fegyverkereskedelem ütemezésével kapcsolatos adatokat.

A dél-koreai hadsereg korábban azt állította, hogy Észak-Korea kapcsolatban áll a Hamásszal a fegyverkereskedelemben és más katonai területeken. A NIS a parlamenti titkosszolgálati bizottság novemberi ülésén arról is beszámolt, hogy titkos információk birtokába jutott, melyek szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető utasította a tisztviselőket, hogy dolgozzanak ki intézkedéseket Palesztina számára átfogó segítségnyújtás érdekében.

Izrael háború Gáza húszik Hamász
Kapcsolódó cikkek