BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 94. napja – Blinken a konfliktus kiszélesedésétől tart, miközben Izrael arról beszél, hogy nem csak egy ellenséggel harcol

null
Összefoglaló:

Az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában tárgyal Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn, mielőtt tovább indulna Izraelbe, azon igyekezve, hogy megakadályozza a háború kiszélesedését a Közel-Keleten.

Az amerikai diplomata vasárnap Jordániában és Katarban járt, ahol figyelmeztetett, hogy a háború könnyen tovább terjedhet az eddigi frontvonalakon túlra. Blinken a héten Ciszjordániát és Egyiptomot is felkeresi.

Fotó: Zain Jaafar

Azonban Joáv Galant izraeli hadügyminiszter arról beszélt, hogy a gázai bombázások intenzitása csupán hazája eltökéltségét jelzi a Hamász elpusztítására, és közölte, hogy meglátása szerint Izrael nem egyetlen ellenséggel, hanem azok tengelyével néz szembe, ugyanis az ország körül Irán katonai csoportokat fegyverez fel, azért, hogy azokat használja is.

A háború – mely a Hamász meglepetésszerű, 1200 halálos áldozatot szedő október 7-i támadásával kezdődött – kitörése óta a libanoni Hezbollah és Izrael gyakran kerül tűzharcba egymással, de egyelőre sikerült elkerülni, hogy a libanoni határon is szélesebb háború törjön ki. A szintén Irán támogatta húszik 

mindeközben a Vörös-tengeren hajózó konténerszállítók sora ellen indítottak támadásokat, jelezve, hogy ezek az akciók mindaddig folytatódni fognak, amíg Izrael nem hagy fel Gáza bombázásával.

A Hamász szerint Izrael már közel 23 ezer embert ölt meg Gázában, ahol a terület infrastruktúrája is romokban hever. Az övezet 2,3 millió lakójának többsége kénytelen volt elhagyni otthonát. Blinken elmondta, hogy nyomást fog gyakorolni Izraelre a polgári áldozatok mérséklése céljából.

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök ugyanakkor a harcok folytatását ígérte, a Gázában bekövetkezett széles körű pusztítás és a polgári áldozatok magas száma miatti globális aggodalmak és tűzszüneti felszólítások ellenére – írja a Reuters. Az ország lakossága a háború folytatása mellett áll, ám Netanjáhú népszerűsége a mélypontra jutott.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.