Közélet

Az izraeli háború 96. napja – Blinken: az Egyesült Államok nem támogatja a palesztinok erőszakos deportálását

Az amerikai külügyminiszter azt is kifejtette, hogy Tel-Avivnak támogatnia kellene azokat a palesztin vezetőket, akik az izraeliek mellett kívánnak békében élni. Véleménye szerint a zsidó államnak a szélsőséges ciszjordániai telepesek ellen is erélyesebben kellene fellépnie.

Izrael Hamász elleni háborújában a palesztin civilek megkímélését kérte kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter Tel-Avivban, hangsúlyozva, hogy a polgári személyek, különösen a gyerekek túlságosan nagy árat fizetnek.

Blinken az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval találkozva megismételte, Egyesült Államok támogatja Izrael jogát, hogy megakadályozza az október 7-i támadások megismétlődését, ugyanakkor kiemelte annak fontosságát, hogy elkerüljék a polgári személyek elleni további támadásokat Gázában – derül ki az amerikai külügyminisztérium tájékoztatásából.

Fotó: AFP

A találkozót követő sajtótájékoztatón az amerikai külügyminiszter leszögezte, hogy a palesztin területnek több élelmiszerre, vízre és gyógyszerre van szüksége.

Blinken szerint Izraelnek kemény döntéseket kell meghoznia, ha rendezni kívánja a kapcsolatait a legtöbb szomszédjával, és támogatnia kellene azokat a palesztin vezetőket, akik az izraeliek mellett kívánnak békében élni.

Izraelnek fel kell hagyni az olyan lépésekkel, amelyek csökkentik a palesztinok képességét, hogy saját magukat kormányozzák

– hangsúlyozta az amerikai diplomata, aki bírálta a szélsőséges izraeli telepesek által Ciszjordániában elkövetett erőszak büntetlenségét, a telepek bővítését, a házrombolásokat és kitelepítéseket is.

Blinken kifejtette, hogy egy újjáélesztett Palesztin Hatóságnak kellene végül Gázát irányítania, miután Izrael elérte a célját, a Hamász felszámolását. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem támogat semmilyen olyan politikát, amely a palesztinok erőszakos kitelepítéséről szól, és kifejtette azt is, hogy a tartós béke csak úgy lehetséges, ha nyitva marad a kétállami megoldás felé vezető út. A politikus 

Tel-Avivba érkezése előtt Izrael arab szomszédainál járt, hogy a Gázai övezet jövőbeli kormányzásáról és a közel-keleti integrációról tárgyaljon.

A háború azután tört ki Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet között, hogy a Hamász fegyveresei október 7-én a Gázai övezetből izraeli területen támadást hajtottak végre, mintegy 1140 embert megöltek, és több mint 240 túszt hurcoltak magukkal a palesztin területre.

Izrael megtorlásként előbb légicsapásokat, majd szárazföldi offenzívát indított a Gázai övezet ellen. Ez utóbbi október 27-i kezdete óta száznyolcvanöt izraeli katona halt meg keddi adatok szerint.

A Hamász irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint az izraeli légicsapásokban 23 210 ember halt meg a Gázai övezetben.

 

21:07

Jordánia és Egyiptom szerint nagyobb nyomást kell gyakorolni Izraelre, hogy vége lehessen a gázai helyzetnek

Növelni kell a nyomást Izraellel szemben annak érdekében, hogy leállítsa a palesztin lakosságú Gázai övezet elleni agresszióját, és megkímélje az ottani civileket – jelentette ki szerdán II. Abdalláh jordániai király és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével megrendezett akabai találkozójuk végeztével.

19:50

Több mint száz Hamász-célpontot hatástalanított az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg (IDF)  több mint száz Hamász-célpontot talált el a szerdán a dél-gázai Khan Júnisz térségben és a középső Maghazi régióban. Maghaziban az izraeli hadsereg azt mondta, hogy a Golani-dandár csapatai légi csapásokat mértek a Hamász számos tagjára, és újabb alagutat tártak fel.

19:24

Izraeli háború: már több mint 23 ezer palesztin vesztette életét a Gázai övezeteben

Összesen 23 357 palesztin halt meg és 59 410 sebesült meg a Gázai övezetet ért izraeli csapásokban október 7-e óta – derül ki a gázai egészségügyi minisztérium adataiból. Az elmúlt 24 órában 147 palesztin hunyt el 243 sebesült meg a harcokban – írja a tárcára hivatkozva a Guardian.

15:36

Egyre jelentősebb tárgyalások zajlanak az önálló palesztin állam létrehozásáért

Az amerikai külügyminiszter szerint kézzelfogható intézkedéseket kell tenni a palesztin állam létrehozásáért. A politikus azt is kifejtette, hogy Tel-Avivnak támogatnia kellene azokat a palesztin vezetőket, akik az izraeliek mellett kívánnak békében élni.

Gázai övezet Izrael háború Hamász Antony Blinken
Kapcsolódó cikkek