BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 96. napja – Blinken: az Egyesült Államok nem támogatja a palesztinok erőszakos deportálását

kína
Összefoglaló:

Izrael Hamász elleni háborújában a palesztin civilek megkímélését kérte kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter Tel-Avivban, hangsúlyozva, hogy a polgári személyek, különösen a gyerekek túlságosan nagy árat fizetnek.

Blinken az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval találkozva megismételte, Egyesült Államok támogatja Izrael jogát, hogy megakadályozza az október 7-i támadások megismétlődését, ugyanakkor kiemelte annak fontosságát, hogy elkerüljék a polgári személyek elleni további támadásokat Gázában – derül ki az amerikai külügyminisztérium tájékoztatásából.

Fotó: AFP

A találkozót követő sajtótájékoztatón az amerikai külügyminiszter leszögezte, hogy a palesztin területnek több élelmiszerre, vízre és gyógyszerre van szüksége.

Blinken szerint Izraelnek kemény döntéseket kell meghoznia, ha rendezni kívánja a kapcsolatait a legtöbb szomszédjával, és támogatnia kellene azokat a palesztin vezetőket, akik az izraeliek mellett kívánnak békében élni.

Izraelnek fel kell hagyni az olyan lépésekkel, amelyek csökkentik a palesztinok képességét, hogy saját magukat kormányozzák

– hangsúlyozta az amerikai diplomata, aki bírálta a szélsőséges izraeli telepesek által Ciszjordániában elkövetett erőszak büntetlenségét, a telepek bővítését, a házrombolásokat és kitelepítéseket is.

Blinken kifejtette, hogy egy újjáélesztett Palesztin Hatóságnak kellene végül Gázát irányítania, miután Izrael elérte a célját, a Hamász felszámolását. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem támogat semmilyen olyan politikát, amely a palesztinok erőszakos kitelepítéséről szól, és kifejtette azt is, hogy a tartós béke csak úgy lehetséges, ha nyitva marad a kétállami megoldás felé vezető út. A politikus 

Tel-Avivba érkezése előtt Izrael arab szomszédainál járt, hogy a Gázai övezet jövőbeli kormányzásáról és a közel-keleti integrációról tárgyaljon.

A háború azután tört ki Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet között, hogy a Hamász fegyveresei október 7-én a Gázai övezetből izraeli területen támadást hajtottak végre, mintegy 1140 embert megöltek, és több mint 240 túszt hurcoltak magukkal a palesztin területre.

Izrael megtorlásként előbb légicsapásokat, majd szárazföldi offenzívát indított a Gázai övezet ellen. Ez utóbbi október 27-i kezdete óta száznyolcvanöt izraeli katona halt meg keddi adatok szerint.

A Hamász irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint az izraeli légicsapásokban 23 210 ember halt meg a Gázai övezetben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.