Közélet

Az orosz-ukrán háború 680. napja – Az ukránok belefáradtak a folyamatos állami propagandába

Ukrajnában a háború kezdete óta folyamatosan sugározzák azt a propagandát, amely arról szól, hogy a világ segít az országnak az oroszok ellen, illetve a háború megnyerése már a küszöbön van. Közvélemény-kutatások szerint ez a hurráoptimizmus már kezd az ukránok agyára menni, akik nem akarják tovább hallgatni a sehova sem vezető híradásokat.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta az ukrán köztévében folyamatosan sugároznak egy olyan híradást, amely nem számol be másról, csak a fronton elért sikerekről és külföldi politikusok Ukrajnát támogató intézkedéseiről, valamint beszédeiről. A kijevi székhelyű tömegtájékoztatási intézet vezetője azt mondta, hogy a lakosság már teljesen belefáradt ebbe a propagandamaratonba.

Fotó: AFP

Okszana Romanjuk a The New York Timesnak adott interjújában azt mondta:

Már mindenkinek elege van abból, hogy megállás nélkül azt hangoztatják, hogy nyerni fogunk, mindenki mellettünk áll és jön a pénz.

Korábban az ukrán elnök azt mondta az éjjel-nappal sugárzott Telemaratonról, hogy egy olyan fegyver, amellyel életben lehet tartani a reményt és a küzdőszellemet az ukrán emberekben.

Volodimir Zelenszkijnek ez az elképzelése a háború elején még igaznak is bizonyult – írta meg a The Kyiv Independent. Az Oroszország elleni harc első hónapjaiban az ukrán lakosság számára létfontosságú volt a folyamatos híradás, és tartotta a lelket az emberekben, akiknek egyik napról a másikra egy háborúval kellett szembenézniük – erről egy ukrán újságíró beszélt. Krisztina Havriljuk úgy fogalmazott, hogy

életmentő tartalom volt a Telemaraton a háború elején.

Azóta azonban inkább frusztrálja a tévében közvetített hurráoptimizmus az embereket. A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet közvélemény-kutatása szerint a lassan harmadik éve tartó háborúban az ukrán emberek már nem akarják hallgatni a propagandát. A felmérés szerint 2022 májusában még 69 százalék tartotta fontosnak a Telemaratont, viszont 2023 decemberében ez az arány már csak 43 százalék volt.

Egy másik tanulmány szerint az ukrán lakosság több mint kétötöde támogatja, hogy érjen véget a folyamatos propaganda.

 

18:58

Ismét lecsaptak a Krím félszigeten az ukránok

A Krím félszigeti Szevasztopolt és Jevpatoriját robbanások rázták meg csütörtökön kora délután az Unian hírügynökség információi szerint. A helyi orosz hatóságok a jelentés szerint kelet-európai idő szerint 15:25 perckor a félszigetet Oroszországgal összekötő kercsi hidat is lezárták a forgalom elől, és Szevasztopolban felfüggesztették a légi és a tengeri közlekedést is, valamint légiriadót rendeltek el.

Szevasztopol Moszkva által kinevezett vezetője, Mihail Razvozhajev a Telegramon arról írt, hogy az öböl északi részén az orosz hadihajók álcázófüstöt alkalmaznak – írja a Kárpáti Igaz Szó.

18:56

Belgium F-16-osokat küld Dániába ukrán pilóták kiképzésére

Belgium március és szeptember között két darab kétüléses F-16-os vadászgépet és mintegy ötven légvédelmi szakembert küld Dániába, hogy részt vegyenek az ukrán pilóták, repülőgép-technikusok és bevetéstervezők kiképzésében – jelentette be csütörtökön a belga védelmi minisztérium.

A misszió az úgynevezett F-16-os koalíció része, amely 13 országot – köztük Belgiumot – tömörít Dánia, Hollandia és az Egyesült Államok vezetésével azzal a céllal, hogy elősegítse Ukrajnának létrehozni a vadászgépeken alapuló jövőbeli légierejét.

Az ukrán pilótákat Romániában, Dániában, az Egyesült Államokban, továbbá az Egyesült Királyságban fogják kiképezni.

Ludivine Dedonder belga szövetségi védelmi miniszter októberben úgy nyilatkozott, hogy Belgium 2025-től tervez F-16-os vadászgépeket szállítani Ukrajnának. Hozzátette: azért kell ezzel 2025-ig várni, hogy Belgium akkorra már rendelkezzen fejlettebb, F-35-ös gépekkel, amelyekre az ország védelméhez szüksége van.

18:14

Orosz rakétatámadás ért egy közép-ukrajnai megyeszékhelyet

Egy ember életét vesztette és nyolcan megsebesültek, miután az orosz hadsereg egy vélhetően H–59-es rakétával csapást mért az Ukrajna középső részében lévő Kirovohrad megye székhelyére, Kropivnickijre – közölte Andrij Rajkovics, a régió kormányzója csütörtökön a Telegram közösségi oldalon.

A tisztségviselő közlése szerint az orosz erők energetikai létesítményeket támadtak, aminek következtében kimaradások voltak az áram- és a vízellátásban.

Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője arról tájékoztatott a Telegramon, hogy újabb két ember holttestét azonosították, így az ukrán fővárost december 29-én ért orosz légitámadás halálos áldozatainak száma 32-re nőtt.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz hadsereg Ukrajnában már több mint 362 ezer katonát vesztett el. Az ukrán erők a háború kezdete óta több mint hatezer orosz harckocsit semmisítettek meg. A beszámoló szerint csak szerdán kilőttek 12 orosz harckocsit, továbbá 28 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert is.

18:09

Jelentős rezsitámogatást kapnak az ukrán hadiözvegyek

Ukrajna egyes állampolgárai sok pénzt takaríthatnak meg a közüzemi szolgáltatásokon, mivel 50 százalékos engedményt kapnak a szóban forgó költségekre. Ez a kedvezmény a férjüket az orosz–ukrán háborúban elvesztett nőkre vonatkozik – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

A szabályozásnak köszönhetően az özvegyek a gáz, a villany, a fűtés, valamint a vízszolgáltatás és a szemétszállítás, a társasházi közös költség, valamint a szilárd tüzelőanyag árának felét kötelesek csak kifizetni. A fűtési és lakáshasználati díjra vonatkozó kedvezmény kiszámításánál a lakterületen bejegyzett lakosonként 21 négyzetmétert vesznek alapul (plusz 10,5 négyzetméter az egész család számára).

Abban az esetben, ha egy ukrán katona özvegye munkaképtelenné válik, és ugyancsak munkaképtelen családtagokkal él, akkor 50 százalékos kedvezményt kaphat a lakás fűtéséhez használt gázra. A kedvezmény a normatív fűtési terület duplája (családonként 42 négyzetméter, plusz 21 négyzetméter) után jár.

15:58

Az orosz légicsapásokra keresi a választ Ukrajna és a NATO

Az Oroszország által végrehajtott, számos civil áldozatot követelő, intenzív légicsapásokra keresi a választ a NATO-Ukrajna Tanács jövő heti, rendkívüli ülésén – közölte az észak-atlanti szövetség csütörtökön.

Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára ugyanis a NATO szóvivője szerint Ukrajna kérésére nagyköveti szintű értekezletet hívott össze. A szóvivő beszélt arról is, hogy a NATO-tagországok hatékony légvédelmi rendszereket szállítottak Ukrajnának, és eltökéltek abban, hogy tovább segítsék Kijevet.

A tanácskozás egyik központi témája az ukrán légvédelmi képességek megerősítése lesz Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter X-en közzétett bejegyzése szerint.

Ez az euroatlanti egység fontos jele az orosz terror fokozódásával szemben

– írta a diplomata.

15:18

Az orosz hekkerek csaknem egy éve ott vannak a legnagyobb ukrán távközlési vállalat rendszereiben

Az orosz katonai hírszerzés (GRU) kiberhadviselési egysége, a Sandworm 2023 májusban beszivárgott a legnagyobb ukrán távközlési cég, a Kyivstar rendszereibe. A támadók hónapokig vártak, majd december 12-én megkezdték a támadást, és a szolgáltató több napra megbénult. Akadozott a bankkártyás fizetés, a vállalat 24 millió felhasználója pedig nem tudott internetezni és telefonálni.

A légvédelmi szirénák egyes régiókban nem működtek megfelelően. Az emberek a támadás után valósággal megrohamozták a többi céget, hogy SIM-kártyákat szerezzenek, azonban 1,1 millió ukrán él olyan kisvárosokban és falvakban, ahol nincs más szolgáltató. A hekkerek a cég több ezer virtuális szerverét is törölték – mondta Illia Vitiuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) kiberbiztonsági osztályának vezetője a Reutersnek.

Vitiuk szerint a támadásnak nem volt nagy hatása az ukrán hadseregre, mivel a fegyveres erők nem a távközlési szolgáltatókra támaszkodnak. Hozzátette: azt még nem tudni, hogy a Sandworm hogyan szivárgott be. Vitiuk azt is elárulta, hogy a Kyivstar meghekkelését megkönnyíthették a cég és az orosz Beeline szolgáltató közötti infrastrukturális hasonlóságok.

14:27

Putyin elkezdte osztogatni az orosz állampolgárságot, de nagy árat kér érte

Bárki megkaphatja az orosz állampolgárságot, aki katonai szolgálatra köt szerződést az ország hadseregével – erről Vlagyimir Putyin írt alá egy rendeletet.

Azok a külföldi állampolgárok, akik katonai szolgálatra kötnek szerződést az Orosz Föderáció fegyveres erőivel, vagy más hivatalos katonai alakulattal, jogosultak arra, hogy igényeljék az orosz állampolgárságot 

– olvasható a rendeletben. Emellett az orosz hadseregnél szolgálatot teljesítőknek az orosz útlevél is jár. Ezek a szabályok azokra is vonatkoznak, akik egy meghatározott időszakban külföldiként teljesítettek katonai szolgálatot az orosz hadseregben, de a rendelet hatálybalépésekor már leszereltek és nyugdíjba vonultak.

12:28

Szándékos orosz provokáció volt a robotrepülő akciója a lengyelek szerint

Orosz provokáció lehetett a robotrepülőgép múlt pénteki behatolása Lengyelország légterébe – jelentette ki Jacek Siewiera, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke a TVN 24 kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva. Siewierát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a múlt héten egy, a NATO által utólag orosz robotrepülőgépként azonosított légi eszköz repült be Ukrajna felől a lengyel légtérbe.

A jelenlegi tudásunk annak megerősítéséhez elegendő, hogy a rakéta az orosz rendszerekből származott, az eszköz látható volt a lengyel rádiólokátorokon, majd elhagyta Lengyelország területét

– válaszolta a hírszerzőfőnök.

Arra a kérdésre, hogy az oroszok szándékosan irányították-e a rakétát Lengyelország fölé, Siewiera leszögezte, hogy nehezen feltételezhető, hogy a lengyel határtól 40 kilométeres távolságban történt behatolás véletlenszerű lett volna, hiszen az ilyen röppálya nagyon jelentős mértékben sérti a légteret. Hozzátette, hogy nem zárhatja ki, és a szövetségesek sem zárják ki a szándékosság lehetőségét. Oroszország részéről magas a tesztelés kockázata, mivel Moszkvában tudják, hogy új lengyel kormány lépett hivatalba, és személycserék történtek a lengyel hadsereg élén is.

propaganda Ukrajna híradás ukrán háború háború
Kapcsolódó cikkek