Közélet

Az orosz-ukrán háború 690. napja – Moszkva legfélelmetesebb hiperszonikus rakétáit vetette be

Ukrajna ellen bevetették a hajnali órákban az orosz hiperszonikus rakétákat. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Franciaország újonnan kinevezett külügyminisztere, Stéphane Séjourné szombaton Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel első hivatalos külföldi látogatásán, és megígérte, hogy Párizs továbbra is támogatja Ukrajnát. 

Fotó: ANATOLII STEPANOV

A szaporodó válságok ellenére Ukrajna Franciaország számára prioritás és az is marad

– mondta Séjourné Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszternek szombaton egy közös sajtótájékoztatón.

A The Guardian összefoglalója szerint Ukrajna több orosz rakétatámadást szenvedett el szombaton a hajnali órákban. A cikk szerint Moszkva kilőtte néhány legfélelmetesebb hiperszonikus rakétáját. A légvédelem orosz rakétákat lőtt le Ukrajna-szerte legalább öt régióban. Az ukrán kommunikáció azonban arról nem árult el részleteket, hogy a rakéták találtak-e célpontokat. Az ukrán légierő a támadás során arra figyelmeztetett, hogy Oroszország Kinzhal rakétákat lőtt ki – ez talán a legnehezebben lelőhető hagyományos orosz rakéta, amely többszörös hangsebességgel halad. 

Oroszország eközben azt közölte, hogy az ukrán lőszert és drónokat gyártó létesítmények elleni csapások során az összes célpontot megsemmisítették . „Ma reggel az Orosz Föderáció fegyveres erői csoportos csapást mértek (…) az ukrán hadiipari komplexum létesítményei ellen” – közölte az orosz védelmi minisztérium. Azt is mondták, hogy olyan objektumokat vettek célba, ahol lövedékeket, lőport és pilóta nélküli légi járműveket gyártanak.

 

18:30

Orosz-ukrán háború: Kínát be kell vonni a háború befejezésére tett erőfeszítésekbe

A davosi Világgazdasági Fórum január 15-én veszi kezdetét, de már előtte egy nappal is fontos kérdéseket tárgyalnak a svájci városban. Svájc szerint az ukrán népnek sürgősen szüksége van a békére.

14:40

Meghalt a Putyin-ellenes orosz költő, akit pár napja ütött el az autó

A moszkvai közlekedési osztály szerint a jármű nem lassított le, miközben Lev Rubinstein orosz költő átkelt az utcán. A költő 76 évesen hunyt el a baleset után.

Volodimir Zelenszkij Ukrajna orosz-ukrán háború Franciaország
Kapcsolódó cikkek