Közélet

Az orosz-ukrán háború 692. napja – Voronyezst támadták az ukránok

Az ukrán határtól mintegy 250 kilométerre lévő város fölött az oroszok három ukrán drónt lőttek le.

Az orosz légvédelem három ukrán drónt lőtt le az ukrán határtól 250 kilométerre található Voronyezs közelében – közölte kedd reggel az orosz hadügyminisztérium, hozzátéve, hogy a támadás hajnali 1:50 és 2:50 között történt.

A régió kormányzója, Alekszander Guszev pedig arról számolt be a TASSZ orosz hírügynökség szerint, hogy a támadás nem járt áldozatokkal. Közlése szerint egy tömbház erkélyén tűz ütött ugyan ki, de azt eloltották, valamint több ablak kitört.

DRUZHKIVKA, UKRAINE - AUGUST 29: A Ukrainian soldier of 24th brigade prepares equipment of FPV drones as the Russia-Ukraine war continues, outside of Druzhkivka, Ukraine on August 29, 2023 Wolfgang Schwan / Anadolu Agency (Photo by Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

Az ukrán sajtóban a támadásról úgy számoltak be, hogy a közösségi média szerint 

16 robbanást hallottak az orosz városban, valamint felidézik, hogy egy nappal korábban a határhoz közelebbi Kurszk ellen is támadásokról szóltak a hírek. 

Mindez arra utal, hogy Kijev igyekszik megtorolni az elmúlt hetek heves orosz bombázásait az ukrán városok ellen.

Az orosz csapatok azonban nemcsak légicsapásokkal, de tüzérséggel is egyre gyakrabban támadnak határ menti ukrán településeket Szumi körzetében a The Kyiv Independent tudósítása szerint. Hétfőn a régió hat települése ellen mintegy 110 támadást hajtottak végre a térség katonai adminisztrációja szerint.

 

 

 

 

 

18:37

Ukrajna a további támogatás megszavazására kérte az amerikai kongresszust

Fogy az idő arra, hogy az Egyesült Államok kongresszusa elfogadja az új finanszírozási megállapodást az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek növelésére – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ABC News amerikai hírtévének adott keddi interjújában. Elmondta, hogy ha elfogynak a fegyverek, az ukránok „lapátokkal harcolnak tovább”. Ezért arra kérte az amerikai törvényhozást, hogy hagyja jóvá a két ország közötti finanszírozási megállapodást.

Az ukrán diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy az országának nyújtott nagyobb pénzügyi támogatás potenciálisan segít elkerülni a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfrontációt, így azt, hogy amerikai csapatoknak kelljen harcolniuk. 

Bármibe kerül is Ukrajna támogatása, ha Ukrajna veszít, sokkal, de sokkal nagyobbak lesznek a világban keletkező konfliktusok megoldásának költségei

– mondta Kuleba, majd úgy folytatta, hogy „ha a nyugat nem tudja megállítani Oroszország területfoglalását Ukrajnában, akkor ki mást tud megállítani a világ más részein? Ha kifogyunk a fegyverekből, lapáttal fogunk harcolni, mert most az ukrán nemzetnek a léte forog kockán”.

17:07

A lengyel fuvarozók beadták a derekukat, nem blokkolják tovább az ukrán határátkelőket

A kedden kötött megállapodás nyomán a lengyel fuvarozók felfüggesztették a lengyel–ukrán határon november eleje óta tartó tiltakozásukat – közölte sajtóértekezletén Dariusz Klimczak lengyel infrastrukturális miniszter.

A megállapodást követően a fuvarozók március 1-jéig felfüggesztik a Dorohusk–Rava Ruska, Hrebenne–Jahotyin, valamint Korczowa–Krakovec határátkelőkön folytatott forgalomlassító akciójukat

– mondta el Klimczak. Hozzátette: a megállapodás nem jelenti a párbeszéd befejezését, most a dokumentumban rögzítettek megvalósítását célzó megbeszélések kezdődnek.

16:30

Aki szerint nem Ukrajna katonai támogatása a legfontosabb, az Putyin csatlósa a belga miniszter szerint

Ukrajna katonai támogatása abszolút prioritás, a nem szűnő orosz támadások intenzitásának erősödése miatt az uniós szolidaritás fokozása szükséges – jelentette ki Hadja Lahbib belga külügyminiszter Strasbourgban kedden. Hadja Lahbib, az Európai Parlament plenáris ülésének az Ukrajnának szánt katonai segítségnyújtásra vonatkozó uniós kötelezettségvállalás betartásáról szóló vitán azt mondta, az ukránok napról napra megmutatják, milyen példátlanul bátrak és képesek felvenni a harcot az orosz agresszióval. Megmutatják, hogy Ukrajna része az európai családnak – mondta.

Rendelkezésünkre áll minden forrás, hogy Ukrajnát hosszú távon támogassuk. Ez Európa érdeke is, hiszen az orosz agresszió a mi értékeinket és önállóságunkat is veszélyezteti

– fogalmazott.

A belga külügyminiszter fontosnak nevezte az ukrajnai pénzügyi és katonai segítségnyújtás fenntartását, és azt mondta: aki ennek ellenkezője mellett érvel, az Vlagyimir Putyin orosz elnök oldalán áll.

13:50

Bóka János: Ukrajna nem fog nyerni a háborúban és Oroszország nem változik meg, ehhez alkalmazkodni kell

Magyarország álláspontja, hogy az Európai Uniónak nem Ukrajnát kellene finanszíroznia, hanem a saját ukrán stratégiáját, amely magában foglalhatja az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és egyéb segítséget is – nyilatkozta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az olasz Corriere della Sera napilapnak római látogatása során.

Bóka János a Facebook-oldalán kedden közzétett bejegyzésben az interjú főbb állításait idézve azt írta, Magyarország stratégiai megbeszélést javasolt az EU Ukrajna-politikájáról, mivel úgy véli:

A kezdeti stratégia, amely azon a feltételezésen alapult, hogy Ukrajna nyerni fog a hadszíntéren, és ez politikai változást fog hozni Oroszországban, nem működik. Alkalmazkodnunk kell ehhez.

A miniszter felidézte, hogy az Európai Bizottság javaslata négy évre kíván finanszírozást biztosítani, miközben Ukrajna fejleményeit és igényeit nem lehet négy évre előre megjósolni.

13:47

Ukrajna bojkottálhatja a párizsi olimpiát

December 8-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach bejelentette oroszok és fehéroroszok részvételét a 2024-es franciaországi olimpián azzal a feltétellel, hogy semleges státuszban, állami jelkép nélkül indulnak – írta a Kyiv Post.

Az ukrán sportolók szerint viszont a döntés nem megy elég messzire, mivel a résztvevők egy része továbbra is támogathatja Oroszország invázióját, annak ellenére, hogy semleges zászló alatt versenyez.

Ennek előzménye, hogy egy hónappal Ukrajna megtámadása után egy orosz tornász, annak ellenére, hogy semleges zászló alatt versenyzett,

egy Z szimbólumot ragasztott az egyenruhája elejére, amikor felállt a dobogóra egy katari versenyen.

 

Voronyezs háború bombázás
Kapcsolódó cikkek