Közélet

Macron: „Nem hagyhatjuk, hogy Oroszország elhiggye, hogy meg tudja nyerni a háborút”

A francia elnök azt hangoztatta, hogy bár nem állnak háborúban Oroszországgal, mégis kötelességüknek érzik lehetetlenné tenni a győzelmét.

„Az orosz győzelem az európai biztonság végét jelentené” – hangoztatta Emmanuel Macron a cherbourgi haditengerészeti támaszponton az orosz–ukrán háborúról szólva. „Nem hagyhatjuk, hogy Oroszország elhiggye, hogy meg tudja nyerni a háborút” – idézte a francia elnököt a Magyar Nemzet.

Fotó: Ludovic Marin / AFP

„Ezért továbbra is támogatjuk az ukránokat” – jelentette ki a francia államfő. Ez az ukrán katonák kiképzésével és katonai felszerelések szállításával történik a tüzérség, a földi légvédelem és a nagy hatótávolságú csapások területén – tette hozzá a franca elnök.

Újításokat is fogunk végezni, hogy megfeleljünk a drónok tömeges használata jelentette kihívásnak, amelyben Franciaország védelmi iparára támaszkodik

– mondta Macron, hozzátéve, hogy „a védelmi ipar háborús üzemmódban van, gyorsabban és többet tud szállítani, mint korábban”.

A francia államfő kedd este bejelentette, hogy februárban Ukrajnába utazik, és negyven új SCALP nagy hatótávolságú rakétát és több száz bombát ad át a kijevi kormánynak. Macron jelezte, hogy Franciaország egy biztonsági megállapodás véglegesítésén dolgozik Kijevvel, hasonlón ahhoz, amelyet pénteken kötött az Egyesült Királyság és Ukrajna tízéves időtartamra. Hozzátette, hogy Franciaországnak és az Európai Uniónak az elkövetkező hetekben és hónapokban újabb döntéseket kell hoznia azért, hogy ne engedjék Oroszországot győzni. 

 

emmanuel macron ukrajna támogatás Franciaország
Kapcsolódó cikkek