Közélet

Az orosz–ukrán háború 699. napja – Támadás érte Kijevet, több civil áldozat is van

Orosz rakétacsapások érték az ukrán fővárost, Kijevet, több civil megsérült, valamint halálos áldozatokról is beszámolt a helyi közlés. A támadásban lakóházak is megrongálódtak, és Kijev több kerületében akadozik az áram- és vízellátás.

Kedd hajnalban Oroszország rakétacsapások sorozatával támadta meg Ukrajna fővárosát, Kijevet, valamint további ukrán városokat. A támadásokban több lakóépület és civil is megsérült, a csapások halálos áldozatokkal is jártak.

KYIV, UKRAINE - JANUARY 02: Firefighters conduct operation on a burning building after a massive rocket attack by Russian forces on morning of January 2, 2024. In total, Russian forces fired 70 cruise missiles Kh-101/Kh-555 and 10 aerobalistic missiles Kh-47M2 'Kinzhal'. Also, 'Kalibr' cruise missiles and S-300/S-400 ballistic missiles were used to attack Ukraine. Kyiv was the main of the attack. Debris of one of the rockets severely damaged residential building in Kyiv. 2 people are reported to be killed and 49 were wounded as the result of the attack on a residential house, stated Kyiv Mayor Vitaliy Klychko. Danylo Antoniuk / Anadolu (Photo by Danylo Antoniuk / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

Az ukrán közlés szerint a támadásban legalább tíz ember sérült meg, többségüket kórházba is kellett szállítani. A legtöbb civil áldozat a főváros Szolomjanszkij kerületében van, ahol a csapások tönkretették több lakóház bejáratát is – számol be róla a The Kyiv Independent. A Szvjatosinszkij kerületben a lakók fel nem robbant robbanófejet is találtak, ezért az épület lakóit evakuálták.

Az érintett városrészekben az áram- és vízellátás részben akadozik, de már megkezdődtek a helyreállítások.

A Kijev ellenivel egy időben az oroszok nagy támadás indítottak a Dnyipropetrovszk megyei Pavlohrad ellen is. Szerhij Lisak kormányzó legalább egy civil áldozatról és egy sebesültről számolt be. A Harkivot ért támadásokban a polgári infrastruktúra sérült meg, valamint két civil nő vesztette életét a rakéták becsapódásában. Tizenegy ember került kórházba, köztük egy 10 éves kislány – jelentette Oleh Szinjehubov kormányzó, aki szerint az orosz erők valószínűleg Kh–22 rakétákat használtak a Harkiv elleni támadásban.

További közlés szerint a határ menti megyékben, többek között Szumi tartományban mintegy 40 támadáshullámot indítottak az orosz erők: 

nyolc közösséget lőttek az oroszok, és a helyi jelentések szerint 180 robbantást hajtottak végre. 

Áldozatokról vagy a polgári infrastruktúrát ért súlyos károkról nem érkezett tudósítás.

Az orosz hadijelentés szerint több tucat harcjárművet és légvédelmi állást pusztítottak el az orosz erők. Az ukrán rohamokban több mint ezer katona esett el a fronton. Három frontszakaszon 18 ukrán rohamot vert vissza az elmúlt nap folyamán az orosz haderő, közülük kilencet Kupjanszk, hatot pedig Donyeck térségében. A tárca szerint az ukrán fél vesztesége a frontszakaszok mentén több mint ezer katona volt, a legtöbben, mintegy 320-an Donyeck körzetében estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

 

17:16

A Kreml reagált az ukrán lakóépületeket ért támadásra

Nagy hatótávolságú, légi és szárazföldi indítású precíziós fegyverekkel mért csoportos csapást az orosz hadsereg az ukrán hadiipari komplexum rakéta-, lőszer- és robbanóanyag-gyártó létesítményeire – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium. Az ukránok szerint Oroszország rakétacsapások sorozatával támadta meg Ukrajna fővárosát, Kijevet, valamint további ukrán városokat. A támadásokban több lakóépület és civil is megsérült, a csapások halálos áldozatokkal is jártak.

13:56

Civileket és rendőröket végzett ki egy ukrán nemzeti gárdista Donyeckben

A fronttól nem messze követett el négyes gyilkosságot az ukrán nemzeti gárda egyik katonája a donyecki Liman városban. Egyelőre nem tudni, hogy miért kezdett gyilkolni az elkövető. Az ámokfutót sikerült elfogni.

12:48

Egymásnak esett a jegybank és a kormány Oroszországban

Az orosz kormány kedden azt javasolta, hogy az év végéig hosszabbítsák meg a tőkekorlátozást, amelynek értelmében az exportőröknek a devizabevételeket rubelre kell átváltaniuk, erősítendő az orosz devizát. A Kreml döntését egyébként a jegybank ellenezte, annak ellenére, hogy azt akkor vezették be, amikor a rubel a dollárral szemben a 100-as szint fölé került. Kedden 88 dollár közelében kereskedtek vele.

10:30

Megfenyegették Szijjártó Pétert, hogy felrobbantják, ha Ukrajnába utazik

Az Index-hez eljutott információk szerint Szijjártó Pétert egy ukrán nyelven írt e-mailben megfenyegették, hogy megölik, ha Ukrajnába utazik.

Hivatalossá vált, hogy miniszteri szintű találkozót tart Magyarország és Ukrajna január 29-én. Ezen a napon a magyar delegáció, élén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel Ungvárra utazik, ahol találkozik Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és csapatával.

09:55

Lavrov: vér szárad azoknak a kezén, akik felfegyverezték Ukrajnát

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ-ben mondott beszédében hangsúlyozta, hogy Ukrajna fegyverellátóit nem zavarja, hogy fegyvereik – beleértve a kazettás lőszereket és a szegényített urántartalmú lövedékeket is – módszeresen, kíméletlenül és szándékosan vettek célba polgári célpontokat, ahogyan az a belgorodi lakónegyedek elleni támadások során történt 2023 decemberében, és szombaton a donyecki piacokon és üzletekben.

09:17

Új szelek fújnak Oroszországban – vagy csak átmeneti a változás?

Magabiztosabbá vált Oroszország a tavalyi év végén. Ugyan az ukrajnai fronton a katonai helyzet gyakorlatilag nem változott, de például engedélyt kapott a szövetségi vámhivatal, hogy ismét közöljön külkereskedelmi adatokat. A számok nagyot változtak a néhány évvel ezelőttihez képest.

oroszország kijev ukrajna háború rakétacsapás
Kapcsolódó cikkek