Közélet

Az orosz–ukrán háború 702. napja – A parlamenti képviselőket is kiképzésre küldenék az ukránok

A Zaporizzsjai területen sikereket ért el az ukrán hadsereg. A Nép Szolgája frakcióvezetője a képviselőket is kiképzésre küldené.

Az ukrán hadsereg az elmúlt napokban katonai sikereket ért el Zaporizzsja közelében, elsősorban Verbove falunál. A DeepState elemzői a Telegram-csatornájukon számoltak be Ukrajna védőinek előrehaladásáról – adta hírül az Unian ukrán hírportál. Tájékoztatásuk alapján Verbovétől nyugatra sikerült előrenyomulniuk a katonáknak, a harcok most Ternye településtől keletre zajlanak.

Soldiers of 406th Separate Artillery Brigade defend Zaporizhzhia direction
Servicemen from the 66th separate cannon artillery battalion of the 406th separate artillery brigade of the Armed Forces of Ukraine are standing by an American M777 howitzer in the Zaporizhzhia direction, southeastern Ukraine, on January 14, 2024. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
orosz-ukrán háború
Zaporizzsja kiképzés
Zaporizzsja közelében ért el sikereket az ukrán hadsereg.
Fotó: DMYTRO SMOLIENKO

Az oroszok által megszállt Melitopol korábbi ukrán polgármestere, Ivan Fedorov az elemzők térképére hivatkozva szintén az ukránok Zaporizzsjai területen elért eredményeiről írt hírcsatornáján, több olyan támadásról is beszámolt, melyet a védők sikeresen visszavertek.

Az ukrán védelmi erők három ellenséges támadást is visszavertek Rabotyintól délkeletre

– emelte ki a politikus.

Ukrajna közben továbbra is szeretné megerősíteni a védelmét. Az Unian híre szerint a Volodimir Zelenszkij által vezetett Nép Szolgája párt frakcióvezetője, David Arakhamia azt javasolta, hogy minden köztisztviselő és népi képviselő számára szervezzenek hadgyakorlatot. A politikus szerint ugyanazokkal a feltételekkel kellene teljesíteniük őket, mint a többi hadköteles ukrán állampolgárnak is, annyi könnyítéssel, hogy a kiképzés időtartama a képviselők esetében rövidebb lenne. A parlamenti képviselő szerint ez motiválhatja az ukránokat, hogy ne féljenek a mozgósítástól, és vegyenek részt a kiképzésen.

Arakhamia szerint nagyon fontos elmagyarázni az ukránoknak, hogyan zajlik a mozgósítás, szerinte ugyanis azért félnek sokan a behívótól, mert azt hiszik, hogy egy gyorstalpaló után megfelelő kiképzés nélkül küldik ki az embereket a frontra, ahol megfelelő tudás hiányában rosszabban a túlélési esélyeik. Ezen javítana az, ha a képviselők is részt vennének a kiképzésen.

Természetesen nem úgy képzelem ezt, hogy az ülések helyett kiképzést tartunk majd. Ez részmunkaidős feladat lesz

– jelentette ki a frakcióvezető.

 

19:52

Hatalmas ukrán veszteségekről szól az orosz hadijelentés

Tizenhárom csoportos csapást mért az orosz hadsereg a hét folyamán nagy hatótávolságú, precíziós fegyverekkel és drónokkal az ukrán katonai-ipari komplexum létesítményeire, amelyek tengeri drónokat, lőszert és rakétát gyártottak, valamint katonai repülőterekre, üzemanyagbázisokra és külföldi zsoldosok ideiglenes telepítési helyére - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium a január 20-26. közötti időszakra vonatkozó hadijelentésben.

18:57

Párizs Oroszország manőverének minősítette a francia zsoldosokról terjesztett álhíreket

Az illetékes állami szervek azonosították és figyelemmel kísérik az Oroszország által összehangolt manővert, többek között az oroszbarát információs hálózatokon és az állami médián keresztül, mint például a Szputnyik News, az RT és a RIA Novosztyi, amelyek terjesztik és felerősítik ezeket a hamis információkat - közölte pénteken a francia védelmi minisztérium.

17:26

Az ukrán hírszerzés megkérdőjelezi, voltak-e hadifoglyok a lelőtt orosz gépen

Oroszország nem szolgáltatott bizonyítékot az ENSZ Biztonsági Tanácsának arra vonatkozóan, hogy valóban voltak-e ukrán hadifoglyok azon az Il-76-os katonai szállító repülőgépen, amely szerdán zuhant le az oroszországi Belgorodnál, és elutasítja azt a követelést, hogy nemzetközi bizottságot állítsanak fel a történtek kivizsgálására – jelentette ki Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője egy pénteki tévéműsorban.

15:50

Ukránok milliói szenvednek a súlyos vízhiány miatt

Az orosz-ukrán háború következtében csaknem 14 millió ukrajnai lakos számára okoz súlyos nehézségeket a vízhez és a higiéniához való hozzáférés során, erről beszélt Mihajlo Jacjuk, a Vízproblémák és Talajrendezési Intézet igazgatója – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

14:17

Hamarosan kiderül, ki lőtte le az orosz Il-76-os katonai repülőt, már vizsgálják a fekete dobozt

Megkezdődött a belgorodi régióban lelőtt orosz Il-76-os katonai szállító repülőgép két fekete dobozának dekódolása – közölték pénteken biztonsági szervekre hivatkozva orosz állami hírügynökségek.

13:40

Orosz támadástól rettegnek a hollandok

Sok hollandiai lakos aggódik amiatt, hogy háború törhet ki Oroszország és a NATO között, és a többség attól is tart, hogy az oroszok megtámadják Hollandiát – derül ki az RTL Nieuws műsorszolgáltató pénteken közzétett közvéleménykutatásából.

12:12

Áll a bál a lezuhant Il-76 körül, az ukránok szerint a repülőgépen nem is voltak hadifoglyok

Büntetőeljárást indít a szerdán, Oroszországban lezuhant Il-76-os orosz katonai repülőgép ügyében – melyen az orosz tájékoztatás szerint 65 ukrán hadifogoly is utazott – az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) – derül ki a szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményéből.

11:04

Elítélték a Szentpéterváron robbantó terroristanőt

A bíróság 27 év börtönbüntetésre ítélte Darja Trepovát, aki a vádak szerint kulcsszerepet játszott Vladlen Tatarszkij orosz háborúpárti blogger tavaly áprilisi felrobbantásában. Az eljárás során Trepova azzal védekezett, hogy nem állt szándékában felrobbantani Tatarszkijt, azt gondolta, hogy a blogger közelében elhelyezett szobrocska nem robbanószert rejt, hanem lehallgatókészüléket.

11:03

Behívott kapott a HírTV ungvári tudósítója, pedig felmentése van

Behívták katonai szolgálatra a Világgazdaság korábbi tudósítóját Ukrajnában. Az Ungváron élő Dunda György jelenleg a HírTV tudósítójaként dolgozik, a katonai szolgálat alól pedig felmentése van.

„Egy újságíró-szervezet meghívására utaztam volna Magyarországra. A határon 5 és fél órát várakoztattak, majd közölték, hogy a felmentésem ellenére nem léphetem át a határt” – mondta Dunda György.

10:31

Nyolcezernél is többen érkeztek csütörtökön Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 3521-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4709-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte pénteken az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 49 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

kiképzés Ukrajna orosz-ukrán háború Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek