Közélet

Beszünteti támadásait az amerikai katonák haláláért felelős milícia

Kérdés, ezzel sikerül-e elkerülni a további eszkalációt.

Felfüggeszti az amerikai csapatok elleni katonai műveleteit a közel-keleti térségben az iraki Katáib Hezbollah síita milícia. Az Irán támogatását élvező csoport keddi közleményében a döntését azzal indokolta, hogy elejét kívánja venni az iraki kormány megszégyenülésének.

A bejelentés azután érkezik, hogy három amerikai katona egy dróncsapásban életét vesztette a Jordánia északkeleti részén működő egyik katonai bázison a szíriai határ közelében. A támadásról a Pentagon azt mondta, hogy az a Katáib Hezbollah kézjegyét viselte, bár a történtek végső kiértékelését még nem végezték el.

Fotó: Ahmad Al-Rubaye / AFP

A bejelentést a milícia egy névtelenséget kérő iraki tisztségviselő szerint azután tette, hogy intenzív egyeztetések folytak az iraki és amerikai kormány, valamint iraki fegyveres csoportok képviselői között a helyzet elmérgesedésének megakadályozása érdekében.

Világos, hogy a történtekkel túllőttek a célon, és ez mindenkit válaszút elé állított

– jelentette ki az iraki illetékes.

A Katáib Hezbollah Irak 2003-as amerikai inváziója nyomán alakult meg, az egyik legjobban felszerelt és legbefolyásosabb milícia a síita fegyveres csoportok ernyőszervezeteként szolgáló Iraki Iszlám Ellenállásban, amely több mint 150 támadást hajtott végre amerikai csapatok ellen a gázai övezeti háború kirobbanása óta.

Hétfőn Lloyd Austin amerikai hadügyminiszter kijelentette, hogy Washington minden szükséges intézkedést megtesz csapatai védelmében. Joe Biden amerikai elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem kíván háborút a síita milíciákat támogató Iránnal.

A Katáib Hezbollah döntését a Pentagon mindössze annyival kommentálta, hogy a tettek hangosabban szólnak a szavaknál.

 

milícia izraeli háború Katáib Hezbollah Irán
Kapcsolódó cikkek