Legalább 30 halálos áldozata van a Japánt az újév napján megrázó földrengésnek, miközben a mentőcsapatok számára gondot jelent az izolált területek elérése, ahol házak omlottak össze és az utak is megrongálódtak, miközben tízezrek maradtak áram nélkül.

A 7,6-es erősségű földrengés hétfőn rázta meg a szigetország közepét, amit a partvidéken cunami követett, autókat és házakat sodorva a mélybe. A mentés céljából több ezer katonát, tűzoltót és rendőrt is az Isikava prefektúrában leginkább érintett Noto-félszigetre vezényeltek. A súlyosan megrongálódott, járhatatlanná vált utak azonban nehezítik a mentést, így egyelőre nehéz pontos képet adni a károk nagyságáról.

japán, földrengés, japan earthquake
Fotó: Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A térségben számos vonatjáratot, kompot és repülőutat felfüggesztettek, Noto repülőterét lezárták a kifutópálya sérülései miatt, miközben a létesítmény parkolójában mintegy ötszázan ragadtak az autóikban.

Kisida Fumio miniszterelnök a mentést az idővel folytatott versenyfutásnak nevezte kedden, és elmondta, hogy a félsziget északi részét nehezen érik el a mentőcsapatok, míg a helikopterekről tüzek és jelentős károk észlelhetők az infrastruktúrában és az épületekben.

Az isikavai hatóságok 30 halálesetet erősítettek meg, melynek fele a földrengés epicentrumához közeli Vadzsima városában következett be. A tűzoltók több városban is küzdenek a lángokkal, és a romok alá szorultakat is igyekeznek kiszabadítani, miután 

a kezdeti földrengést további több mint 140 földmozgás követte.

Több vezető is részvétét fejezte ki, köztük Joe Biden amerikai elnök, aki közölte, hogy az Egyesült Államok készen áll minden szükséges segítséget megadni Japánnak. Hétfő este a japán kormány több mint százezer személy evakuálását rendelte el, akiknek sportcsarnokokban, iskolákban biztosít szállást a idejére.

A cunamiról szóló figyelmeztetés múltával azonban kedden már sokan visszatértek otthonaikba, ám mintegy 33 ezer háztartás továbbra is áram nélkül van Isikavában – írja a Reuters. A Noto-félsziget északi részén sok helyen a vízellátás is szünetel.

A katasztrófa miatt Naruhito császár és Maszako császárné újévi megjelenését és a császár csütörtöki, Isze oltárhoz tervezett látogatását is lemondták. Az ország hadügyminisztere szerint ezer katona vesz részt a mentésben, ami akár 10 ezerre is nőhet, ha szükséges.

A földrengés hatással lehet a japán atomipar kezdődő reneszánszára is, miután a szektor erőteljes ellenállással nézett szembe a 2011-es földrengés és cunami után, amely megrongálta a fukusimai atomerőművet.

Az ország alig pár napja szüntette meg a világ legnagyobb atomerőművére, a Kasivazaki-Karivára elrendelt működési tilalmat, amely 2011 óta nem üzemel. Az ország atomenergia-hatósága jelezte, hogy nem következtek be problémák a Japán-tenger partján lévő atomerőműveknél. Az epicentrumhoz legközelebbi Sika reaktor 2011 óta nem üzemel.