Aláírta csütörtökön Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációs okmányát Recep Tayyip Erdogan, majd a hivatalos közlönyben is közzétették a jogszabályt, így lezárult a döntés törökországi ratifikálása.

A török parlament kedden szavazott a kérdésről, és jelentős többséggel támogatta a svéd csatlakozást. Csütörtök este Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az X közösségi oldalon üdvözölte a fejleményeket. Mint fogalmazott, 

Svédország ezzel kulcsfontosságú mérföldkőhöz érkezett a NATO-tagság útján.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan
ANKARA, TURKIYE - JANUARY 22: Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks with the first Turkish space traveler, Alper Gezeravci, currently conducting scientific researches on the International Space Station, during their video call meeting in Ankara, Turkiye on January 22, 2024. Murat Kula / Anadolu (Photo by Murat Kula / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: Murat Kula/AFP

A svéd NATO-tagság megszavazását a török elnök pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) azzal indokolta, hogy 

Stockholm határozottabban lép fel Svédország területén élő kurd szélsőségesek ellen.

Korábban Erdogan a ratifikációt kapcsolatba hozta amerikai harci repülőgépek beszerzése iránti török igényekkel. A NATO alapokmánya szerint minden tagországnak hozzá kell járulnia bármely új tagország felvételéhez. Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont. A kormányfői tárgyalások témája Svédország NATO-csatlakozása, valamint a magyar–svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével. Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke úgy fogalmazott, hogy nyitott a találkozóra, és reméli, hogy találnak egy alkalmas időpontot.

Tavaly nyáron Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter őszre ígérte, hogy a svéd csatlakozás kérdése az Országgyűlés napirendjére kerül. Az észak-atlanti szövetség minden tagjának hozzá kell járulnia egy új tagország felvételéhez.