Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét. A svéd SVT Nyheter beszámolója szerint Kristersson nyitott a találkozóra, és reméli, hogy találnak egy alkalmas időpontot.

(COMBO) This combination created on January 23, 2024  of file pictures shows Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L, in Brussels on May 30, 2022) and Sweden's Prime Minister Ulf Kristersson (in Brussels on October 20, 2022). Hungarian Prime Minister Viktor Orban on January 23, 2024 invited his Swedish counterpart to Budapest to discuss the Nordic country's NATO accession bid, which still needs approval from Hungary and Turkey. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: AFP

„Meggyőződésem, hogy erős, kölcsönös bizalom kell hogy az alapját képezze minden politikai és biztonsági megállapodásnak Svédország és Magyarország közt. 

Ebben a szellemben kérte fel a magyar kormány az Országgyűlést arra, hogy ratifikálja Svédország NATO-hoz való csatlakozását. A kölcsönös bizalom az Országgyűlés vitaeseményei során is fontos kérdés volt” – írta korábban a magyar kormányfő az X-en.

Csütörtökön nyílt levélben válaszolt Ulf Kristersson Orbán Viktornak. A svéd kormányfő azt írta, egyetért azzal, hogy a két ország közötti párbeszéd előnyös lenne. Hozzátette, 

szívesen jön Budapestre további megbeszélésekre, amikor mindkettőjüknek alkalmas, de azt is írta, hogy február 1-jén Brüsszelben is felszólalhatnak az Európai Tanács ülésén.

Azt is írta, hogy Magyarországnak és Svédországnak több közös ügye van, mint például a Gripen vadászrepülőgépekkel kapcsolatos együttműködés, az uniós és a jövőbeli NATO-tagság. 

Korábban Kövér László házelnök egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a svédek olyan messzire mentek Magyarország pocskondiázásában, a demokratikusan megválasztott kormány gyalázásában és a mozgásterének szűkítésében, amit nem lehet meg nem történtté tenni. „Na most nézzük meg, Svédország milyen módon viszonyult az elmúlt időszakban Magyarországhoz, akárcsak az elmúlt néhány hónapban, amióta a csatlakozásuk napirendre került, milyen arroganciával és negligenciával viseltettek irányunkban. Számomra nem egészen világos, hogy tisztában vannak-e azzal, valójában mit jelent a szövetség, amibe ők be szeretnének lépni” – fejtegette Kövér. 

Finnország és Svédország 2022 májusában hivatalosan benyújtotta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. A két ország azután döntött a csatlakozás mellett, hogy Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. 

Korábban Törökország és Magyarország az utolsók között szavazta meg Finnország csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez, majd idén Svédország kérelmét is megszavazta Törökország, így már csak a magyar parlament hozzájárulása kell.  Az észak-atlanti szövetség minden tagjának hozzá kell járulnia egy új tagország felvételéhez. 

A két ország gyakorlatilag korábban sem volt semleges állam, a partnereiként közös hadgyakorlaton is részt vettek, és hírszerzési információkat is cserélnek a szövetséggel. Ez a folyamat 1995-ben kezdődött, amikor csatlakoztak az Európai Unióhoz. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban közölte: a válaszlépésekről Moszkva az Oroszországot fenyegető döntések alapján fog dönteni. Hozzátette azonban, hogy 

a NATO Finnországgal és Svédországgal történő bővítése Oroszországot közvetlenül nem fenyegeti, mert Moszkvának „nincs problémája ezekkel az országokkal”.