Közélet

Zelenszkij szülővárosát is célba vették az oroszok

Az érintett területek Ukrajna legnagyobb városai, így többek között Harkivban, Hmelnyickijben, Dnyipropetrovszkban, Zaporizzsjában és Odesszában, valamint térségükben számoltak be intenzív orosz támadásokról. Az egész országra kiterjedő légiriadót rendeltek el.

Hétfő hajnalban Ukrajna több városában is robbanások hangja törte meg a csendet. A helyi média és számos Telegram-csatorna egyaránt arról számolt be, hogy az ukrán ellenőrzés alatt álló területeket érték orosz támadások – adta hírül a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

orosz-ukrán háború légiriadó rakéta támadás
Az orosz–ukrán háború kitörése óta gyakori jelenség a légiriadó Ukrajnában.
Fotó: Genia Szavilov / AFP

Az érintett területek Ukrajna legnagyobb városai, így többek között Harkivban, Hmelnyickijben, Dnyipropetrovszkban, Zaporizzsjában és Odesszában, valamint térségükben számoltak be intenzív orosz támadásokról. Ezenkívül 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosát, Krivij Rihet is robbanások rázták meg.

A támadások megnövekedett száma miatt hétfőn az ukrajnai Digitális Átalakulás Minisztériuma az egész országra kiterjedő légiriadót rendelt el. A tárca közleménye szerint az orosz hadsereg 2022. október 10. óta rendszeresen mér rakétacsapásokat Ukrajna energetikai, védelmi ipari, katonai parancsnoki és kommunikációs létesítményeire. A Kreml többször is hangsúlyozta, hogy az ukránok támadása során kiemelten figyel arra, hogy lakóépületeket és a szociális infrastruktúrát ne érje találat.

Kijev sem maradt adós a támadásokkal, hétfőre virradó éjjel Belgorodot vették célba egy átalakított S–200-as légvédelmi rakétával, az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint azonban a légvédelemnek sikerült elhárítania a támadást.

 

légiriadó orosz-ukrán háború robbanás Harkiv
Kapcsolódó cikkek