Közélet

Százak hagyták el otthonukat Belgorodban az ukrán rakétacsapásokat követően

Az orosz–ukrán határhoz közeli nagyvárost egyre gyakrabban éri ukrán támadás. Az elmúlt napokban több százan hagyták el lakhelyüket.

Oroszország hétfőn több száz belgorodi lakost evakuált, miután az Ukrajnához közeli nagyvárost az utóbbi időben többször érte ukrán támadás. Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegram közösségi oldalán videóüzenetében elmondta, hogy Belgorod csaknem 300 lakosa döntött úgy, hogy ideiglenesen elhagyja lakhelyét. A határtól távolabb fekvő Sztarij Oszkol-, Gubkin- és a Korocsanszkij-körzetben lévő befogadóközpontokban helyezik el őket.

Sokan elhagynák Belgorodot a folyamatos ukrán támadások miatt.
Fotó: Vadim Bjelikov / AFP 

A kormányzó pénteken azt javasolta, hogy a kimenekítést kérő lakosokat evakuálják Belgorodból, amely egyre erősödő ukrán tüzérségi támadások célpontja.

December 30-án egy ukrán támadásban 25 ember meghalt Belgorodban.

Ez volt a legtöbb civil halálos áldozat orosz földön azóta, hogy Moszkva 2022. február 24-én megkezdte a szomszédja elleni offenzívát, amivel kezdetét vette az orosz–ukrán háború.

Gladkov hétfőn arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában a regionális hatóságokhoz 1300 kérés érkezett, hogy belgorodi gyerekeket a városon kívüli, más régiókban lévő iskolai táborokba küldjenek. A tisztviselő hozzátette: felvette a kapcsolatot Voronyezs, Kaluga, Tambov és Jaroszlavl régióbeli kollégáival, hogy segítsenek a regionális hatóságoknak.

Hétfőn az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy helyi idő szerint reggel 7 órakor elfogtak egy ukrán S-200-as légvédelmi rakétát Belgorod régió felett.

A belgorodi városi hatóságok pénteken felszólították a lakosokat, hogy biztosítsák ablakaikat, megvédendő magukat az üvegszilánkoktól az ukrán csapások miatt. A regionális hatóságok azt is bejelentették, hogy január 9-ről 19-re halasztják az új tanév kezdetét Belgorodban és a környező városokban.

Zelenszkij szülővárosát is célba vették az oroszok

Az érintett területek Ukrajna legnagyobb városai, így többek között Harkivban, Hmelnyickijben, Dnyipropetrovszkban, Zaporizzsjában és Odesszában, valamint térségükben számoltak be intenzív orosz támadásokról. Az egész országra kiterjedő légiriadót rendeltek el. 

 

ukrán támadás rakétacsapás orosz-ukrán háború evakuálás Belgorod
Kapcsolódó cikkek