A 2024-es honvédelmi költségvetés a magyar emberek biztonságát garantálja Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség számára új távlatokat nyit a 2024-es költségvetés, ennek alapján folytatódhat az európai szinten is egyedülálló haderőreform, és több forrás jut az új évben a katonák megbecsülésére is.

Szalay-Bobrovniczky a Honvédelmi Minisztérium keddi közleménye szerint kifejtette, hogy a cél változatlan, Magyarország egy eszközeiben modern, elszánt haderőt épít. A magyar kormány továbbra is 

nemzetstratégiai célnak tekinti, hogy a jelenlegi biztonságpolitikai környezetben az ütőképes, innovatív és high-tech Magyar Honvédség hatékonyan tudjon reagálni a kihívásokra.

BA-222620230116 Békéscsaba 

Huszonnégy katona számára indítottak egységes alapkiképzést hétfőn Békéscsabán, akik pár hét múlva vagy tartalékosok vagy szerződésesek lesznek. Az oktatás elméleti és gyakorlati elemeket egyaránt tartalmaz. A tapasztalatok szerint egyre népszerűbb a folyamatosan fejlődő, modern technológiával felszerelt magyar honvédség.

Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap20230116 Békéscsaba Huszonnégy katona számára indítottak egységes alapkiképzést hétfőn Békéscsabán, akik pár hét múlva vagy tartalékosok vagy szerződésesek lesznek. Az oktatás elméleti és gyakorlati elemeket egyaránt tartalmaz. A tapasztalatok szerint egyre népszerűbb a folyamatosan fejlődő, modern technológiával felszerelt magyar honvédség.Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap
Fotó: Fehér Gábor

A tárcavezető szerint a 2024-es büdzsében a honvédelmi alap ismét garanciát jelent a honvédelmi képességek fejlesztésére. A források idén is biztosítottak lesznek, így minden haderőnem, valamint a katonák egyéni felszerelésének megújítása területén is folytatódhat a haderőfejlesztés.

A miniszter leszögezte, hogy az idei évben számottevően emelkedik a védelmi iparhoz kapcsolódó feladatokra szánt költségvetés is. Az előirányzatok segítségével megvalósulhat 

az a cél, hogy a védelmi ipar szereplői önállóan is ki tudják szolgálni a haderő igényeit, így is erősítve a magyar gazdaságot. 

A haderőfejlesztés során az új eszközök beszerzése mellett kiemelt szerepet kap a védelmi innováció is.

Szalay-Bobrovniczky szólt arról is, hogy folytatódik a Magyar Honvédség toborzókampánya, amely az eddigi számok alapján sikeresen támogatta és összhangba hozta a bővülő létszámot a Magyar Honvédség modernizációjával.

A miniszter szerint az idei évben rendelkezésre álló források biztosítják a Magyar Honvédség NATO-n belüli nagyobb szerepvállalását a nemzetközi hadgyakorlatok és a missziók keretében. Emellett a források kellő garanciát jelentenek a Magyarország által már teljesített, arányosan 2 százalékos védelmi költségvetés NATO-elvárásának szinten tartásában.