Közélet

Josep Borrell szerint Izrael nem építhet békét csak katonai eszközökkel

Az uniós külügyi és biztonságpolitika főképviselője szerint fontos a kétállami megoldás. Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök viszont ismét elutasította a szuverén palesztin állam gondolatát.

Meg kell kezdeni a megbeszélést a kétállami megoldás, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásának konkrét terveiről – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn. 

A picture taken from Rafah shows smoke billowing over Khan Yunis in the southern Gaza Strip during Israeli bombardment on January 21, 2024, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

Josep Borrell, a tagországok külügyminisztereinek tanácskozását megelőzően újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az az út, melyen Izrael el akarja pusztítani a Hamászt, kétségkívül helytelen. Izrael nem építhet békét csak katonai eszközökkel – mondta. „Mostantól nem beszélek a közel-keleti békefolyamatról, hanem csak egy kétállami megoldás folyamatáról” fogalmazott az uniós diplomácia vezetője. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy megismételte a kétállami megoldást szorgalmazó felhívását António Guterres ENSZ-főtitkár is, miután 

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök ismét elutasította a szuverén palesztin állam gondolatát. 

Az ENSZ-főtitkár szerint a kétállami megoldás tagadása meghosszabbítja a konfliktust, ami globális fenyegetést jelent a békére és a biztonságra, hozzájárul a polarizációhoz és erősíti a szélsőségeket mindenhol. 

Joe Biden amerikai elnök egy korábbi telefonos megbeszélésen vázolta elképzelését egy tartós békéről, és a térségbe teljes mértékben integrált Izrael biztonságának megteremtéséről, valamint a kétállami megoldásról. Netanjáhú azonban egy televíziós beszédben továbbra is elutasítását hangoztatta, és azokat az amerikai sürgetéseket is visszautasította, hogy Izrael csökkentse a katonai műveletek intenzitását. 

Washington: Izraelben nincs biztonság palesztin állam nélkül

Izraelnek most kell megragadnia a lehetőséget, mivel a térség országai készek biztonsági biztosítékokat nyújtani neki. Lehetetlen Izrael hosszú távú biztonsági kihívásainak a megoldása és a Gázai övezet újjáépítése egy palesztin állam létrehozása nélkül – mondta Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

 

izraeli háború Josep Borell Benjámin Netanjahu izraeli
Kapcsolódó cikkek