Lehetetlen Izrael hosszú távú biztonsági kihívásainak a megoldása és a Gázai övezet újjáépítése egy palesztin állam létrehozása nélkül – mondta Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön.

Secretary Blinken Holds Year End News Conference
Izraelnek üzent Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Fotó: Getty Images

Miller szerint Izraelnek most kell megragadnia a lehetőséget, mivel a térség országai készek biztonsági biztosítékokat nyújtani neki.

Arra viszont nincs mód arra, hogy egy palesztin állam létrehozása nélkül érje el Izrael a tartós biztonságot

– tette hozzá Miller a Reuters szerint.

Miller megjegyzései azután hangzottak el, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy sajtótájékoztatón közölte Washingtonnal, hogy ellenez minden olyan palesztin államiságot, amely nem garantálja Izrael biztonságát.

„Egyértelművé teszem, hogy bármilyen megoldás mellett a belátható jövőben, akár megállapodással, akár anélkül, Izraelnek biztonsági ellenőrzést kell gyakorolnia a Jordán folyótól nyugatra fekvő teljes terület felett. Ez egy szükséges feltétel. Ez ütközik a szuverenitás elvével, de mit lehet tenni” – mondta Netanjahu Tel-Avivban.

Hozzátette, hogy a palesztin államiság hiánya nem állt az arab államokkal néhány évvel ezelőtt kötött normalizációs megállapodások útjába, és szándékában áll, hogy további országokkal bővítse ezeket a megállapodásokat.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki a múlt héten, a Hamász október 7-i támadása óta negyedik alkalommal utazott a Közel-Keletre, már átadott egy nyers megállapodás-tervezetet Izraelnek, amely szerint a többségükben muszlim szomszédországok segítenek a háború utáni Gáza rehabilitációjában és folytatják a gazdasági integrációt Izraellel, de csak akkor, ha vállalja, hogy lehetővé teszi a független palesztin állam létrehozását.

Az Egyesült Államok által közvetített tárgyalások a palesztin állam létrehozásáról a jelenleg Izrael által megszállt területen csaknem egy évtizeddel ezelőtt meghiúsultak.

A nézeteltérések ellenére az Egyesült Államok támogatása Izrael, a régi szövetséges iránt „továbbra is töretlen” – mondta Miller.

Itt nem arról van szó, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolna Izraelre, hogy bármit is tegyen. Hanem arról, hogy lehetőséget teremtünk a számára, amivel élhet.