A közösségi médiában közzétettek egy listát azokról a katonákról, akik a ma délelőtt lelőtt orosz repülőgép fedélzetén voltak, a dokumentumon két magyar vezetéknevű, Erős és Takács nevű személy is látható – írja a Magyar Nemzet. Helyi idő szerint 11 óra körül zuhant le egy Il-76-os orosz katonai szállítógép Belgorod körzetében.

Forest fires in Antalya
Az Il-76-os katonai szállítógép egyik erőssége, hogy nem csak lebetonozott kifutópályáról tud felszállni.
Fotó: AFP

Ukrán hadsereghez köthető sajtóértesülések szerint a gép S-300-as légvédelmi rakétákat szállíthatott, és az ukrán légvédelem lőtte le, ám ezt az állítást később visszavonták. Az oroszok erre válaszul azt állították, hogy a gépen 65 ukrán hadifogoly utazott, útban egy fogolycsere felé. Az esetről beszámoló The Kyiv Independent felhívja a figyelmet arra, hogy egyik állítást sem volt képes megerősíteni, és a hadügyminisztériumtól sem kaptak választ.

Az Il-76-os katonai szállítógép akár 80 tonna rakomány mozgatására is képes, de alkalmas akár száz ejtőernyős szállítására is. Egyik erőssége, hogy nem csak lebetonozott kifutópályáról tud felszállni, emiatt előszeretettel használják humanitárius missziókra is természeti csapások sújtotta térségekben.

A kettős állampolgárság sem menti fel az ukránokat a mozgósítás alól

A többes állampolgárság intézményéről nyilatkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy televíziós műsorban, miután hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felvetette a kettős állampolgárság legalizálását az országban. Kuleba hangsúlyozta, hogy a kettős állampolgárság intézménye ugyan számos országban létezik, ám ha náluk is elfogadják az ezt engedélyező törvényt, nem fogja lehetővé tenni, hogy a katonaköteles polgárok a háború alatt elhagyják az országot.