Közélet

Ukrán hadifoglyok vagy légvédelmi rakéták lehetnek a lelőtt orosz repülőn

Az biztos, hogy lezuhant egy Il-76-os orosz szállítógép, de azt nem tudni, hogy ki lőtte le és mit szállított.

Egy Il-76-os orosz katonai szállítógép zuhant le Belgorod körzetében szerdán, helyi idő szerint 11 óra körül az orosz hadügyminisztérium tájékoztatása szerint. Ukrán hadsereghez köthető sajtóértesülések szerint a gép S-300 légvédelmi rakétákat szállíthatott és azt az ukrán légvédelem lőtte le, ám ezt az állítást később visszavonták.

Fotó: AFP

Az oroszok erre válaszul azt állították, hogy a gépen 65 ukrán hadifogoly utazott, útban egy fogolycsere felé. Az esetről beszámoló Kyiv Independent felhívja a figyelmet arra, hogy egyik állítást sem volt képes megerősíteni, és a hadügyminisztériumtól sem kaptak választ, ám idézik a Suspilne ukrán oldalt, mely számára 

az ukrán hadügyminisztérium nem erősítette meg annak tényét, hogy a gépet az ukrán légvédelem lőtte le, ugyanakkor vizsgálják az ügyet.

Az Il-76-os katonai szállítógép akár 80 tonna rakomány mozgatására is képes, de alkalmas akár 100 ejtőernyős szállítására is. Fontos erőssége, hogy nem csak lebetonozott kifutópályáról tud felszállni, ami miatt előszeretettel használják humanitárius missziókra is természeti csapások sújtotta térségekben.

A háború kezdete óta Oroszország több Il-76-ost is elvesztett már, sokszor már a szárazföldön is. Például 2022 augusztusában a krími Szaki repülőtéren vagy egy évvel később a pszkovi repülőtér elleni támadás idején.

 

ukrán légvédelem Il-76 háború
Kapcsolódó cikkek