A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) Kim Dzsuaét ismerte el Kim Dzsongun örököseként – írja a Magyar Nemzet. Az észak-koreai vezető az elmúlt időszakban többször mutatkozott a lányával nyilvánosan, először 2022 novemberében.

Kim Dzsongun és lánya egyre többet mutatkozik nyilvánosan.
Fotó: AFP

Ahogy arról beszámoltunk, az észak-koreai média akkor arról tájékoztatott, hogy Kim a feleségével, Riszoldzsuval és a lányukkal együtt megnézte, hogyan lövik ki az ország legerősebb interkontinentális ballisztikus rakétáját, a Hvaszong–17-et. Az állami hírforrások egy képet is közzétettek, amelyen Kim látható, ahogy kéz a kézben sétál egy fehér kabátos, piros cipős, fiatal lánnyal.

Kim Dzsuae elkísérte apját a Hwasong–18, az észak-koreai szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) decemberi indítására is, és ott volt apja mellett akkor is, amikor Észak-Korea két sikertelen kísérlet után tavaly pályára állította a Malligyong–1 kémműholdat. 

Elemzők szerint azzal, hogy Kim Dzsuaét korán bemutatja a nyilvánosságnak, az észak-koreai vezető azt akarja elérni, hogy lánya még a hatalom átvétele előtt megalapozza pozícióját.

Észak-koreai megfigyelők megjegyezték, hogy Kim lányát mostanában tisztelt lányként emlegetik az észak-koreai médiában, nem pedig szeretett lányként, ahogyan eleinte, a 2022. novemberi első nyilvános szereplése után.

A tisztelt jelzőt Észak-Korea a legtiszteletreméltóbbaknak tartja fenn. Kim Dzsongunra csak azután hivatkoztak tisztelt elvtárs néven, miután biztos lett leendő vezetői státusa.