A háborús készülődés felgyorsítására utasította Észak-Korea hadseregét, hadi- és nukleáris iparát Kim Dzsong-un, az ország vezetője, hogy ellensúlyozza az Egyesült Államok példátlanul konfrontatív lépéseit – jelentette az ország állami médiája a döntésről csütörtökön.

Az állampárt jövő évi irányvonaláról szóló szerdai ülésen Kim arról is beszélt, hogy ki kell terjeszteni az ország stratégiai kapcsolatait az antiimperialista független országokkal. Az állami KCNA hírügynökség szerint Kim a háborús  készültség fokozását várja a néphadseregtől, a hadiipartól, a nukleáris szektortól és a polgári védelemtől is.

Fotó: AFP

Észak-Korea az utóbbi időben szorosabbra fonta kapcsolatait Oroszországgal és az amerikai vádak szerint fegyverrel is ellátja Moskvát, cserébe az orosz technológiai segítségért, ami főként az ország hadiiparát segíti – írja a Reuters.

Özönlik az oroszokhoz az észak-koreai fegyverutánpótlás

Visszatért az élet az Észak-Korea és Oroszország határán lévő egyik eddig elhagyatott kikötőben, szakértők szerint ez újabb jele annak, hogy nőnek a fegyverszállítások az ázsiai országból az ukrajnai frontra.

Az észak-koreai vezető mindemellett az ország előtt álló gazdasági célokról is beszélt az állampárt ülésén, döntőnek nevezve a következő évet az ötéves fejlesztési terv céljainak elérésében. A KCNA jelentése szerint Kim tisztázta a kulcsfontosságú iparágak előtt álló feladatokat és a mezőgazdasági termelés magas szinten aló stabilizálására szólított fel.

Az elmúlt évtizedekben ugyanis gyakran sújtotta élelmiszerhiány Észak-Koreát, sőt a múlt század utolsó évtizedében az országban éhínség is tombolt, gyakran természeti katasztrófák eredményeként. Nemzetközi szakértők szerint a koronavírus-járvány miatti határzárak tovább rontották az ország helyzetét élelmiszer-biztonsági szempontból.

A kedvező időjárás hatására ugyanakkor 

az idei évben feltehetően nőtt az észak-koreai mezőgazdasági termelés, ám dél-koreai tisztviselők szerint ez még mindig nem elégséges a krónikus élelmiszerhiány kezelésére.

Az állampárt 8. központi bizottságának 9. plenáris ülése kedden vette kezdetét és egy olyan évet zár le, amikor az ország nukleáris politikája alkotmányos szintre emelkedett, miközben Phenjan kémműholdat bocsátott fel és új interkontinentális ballisztikus rakétákat tesztelt. A korábbi években Kim beszédét csak újév napján tették közzé.