Közélet

Kijev szerint legalább huszonöt ukrán újságírót tartanak fogva Oroszországban

Jaroszlav Jurcsisin ukrán parlamenti bizottsági elnök szerint az újságírókat jogtalanul tartják fogva, ugyanis ők civilek, akik nem vesznek részt harctéri tevékenységekben.

Legalább 25 ukrán újságírót tartanak fogva jelenleg Oroszországban – hozta nyilvánosságra szerdán Jaroszlav Jurcsisin, az ukrán parlament szólásszabadsággal foglalkozó bizottságának elnöke. A képviselő hangsúlyozta, hogy a civilizált hadviselés szabályai szerint eleve nem lett volna szabad elfogni újságírókat, mert ők civilek, akik nem vesznek részt harci cselekményekben.

Soldiers of 65th Separate Mechanised Brigade in Zaporizhzhia sector of frontline
Fotó: NurPhoto via Getty images (illusztráció)

Jurcsisin elmondta, hogy bizottsági elnöki munkájának egyik prioritása az újságírók jogainak védelme. Szerinte egyfelől szükséges a nemzetközi közösség lehető legnagyobb mértékű bevonása az újságírók szabadon bocsátására tett erőfeszítésekbe, másfelől a megfigyelő szervezetekkel és az újságírói szövetségekkel közösen elő kell készíteni a felelősségre vonás lehetőségét a nemzetközi bíróságokon a szólásszabadság és az újságírók ellen elkövetett bűncselekményekért.

Jurcsisin ugyanakkor megjegyezte: sajnos nemcsak Oroszország akadályozza az újságírókat abban, hogy minőségi munkát végezzenek.

Ukrajnában csaknem 80 százalékkal esett vissza az újságírók elleni bűncselekmények miatt indított nyomozások száma 2022-ben 2021-hez képest.

„Mindent meg lehet magyarázni a háborúval, de nekünk mint az európai közösséghez csatlakozó országnak, amelynek a szólásszabadság az egyik fő értéke, ezt semmiképpen nem szabad megengednünk” – szögezte le. Elmondta, hogy ebben a kérdésben a parlamenti bizottság már konzultációkat kezdett az ukrán belügyminisztériummal, és hamarosan felveszik a kapcsolatot az országos rendőrséggel és a főügyészséggel is. „A bizottságban meghallgatásokat fogunk tartani olyan esetek kivizsgálásáról, amelyekben akadályozták újságírók munkáját. Most 2023-ra várunk adatokat, hogy a tényleges aktuális információkról beszélhessünk” – nyilatkozta Jurcsisin.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő szerdán arra figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem éri be azzal, amit eddig tett, és nem szándékozik véget vetni az Ukrajnában zajló háborúnak. Putyin nem vet véget a háborúnak – erről Zelenszkij szerdán Vilniusban beszélt újságíróknak, miután megbeszélést folytatott Gitanas Nauseda litván elnökkel. Az ukrán államfő szerint országa partnerei nem követelik Kijevtől a háború befagyasztását.

 

háború Ukrajna Oroszország újságíró
Kapcsolódó cikkek