Közélet

Zelenszkij: Putyin addig nem nyugszik, amíg le nem rombolja Ukrajnát

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő arra figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem éri be azzal, amit eddig tett, és nem szándékozik véget vetni az Ukrajnában zajló háborúnak.

Putyin nem vet véget a háborúnak – erről Zelenszkij szerdán Vilniusban beszélt újságíróknak, miután megbeszélést folytatott Gitanas Nauseda litván elnökkel. Az ukrán államfő szerint országa partnerei nem követelik Kijevtől a háború befagyasztását.

Zelenszkij: meg vagyok róla győződve, hogy Putyin egész Ukrajnát el akarja foglalni. 
Fotó: ANP via AFP

Semmiféle nyomás nincs a partnerek részéről védekezésünk beszüntetésére és a konfliktus befagyasztására, legalábbis egyelőre. Zelenszkij meggyőződését fejezte ki afelől, hogy Putyin egész Ukrajnát el akarja foglalni. Ezzel összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy a partnerországok bizonytalankodásai az Ukrajnának nyújtandó segítségek tekintetében az agresszió folytatására ösztönzik Oroszország elnökét.

Litvánia, Lettország, Észtország, Moldova lehet a következő, ha Ukrajna nem éli túl

– tette hozzá.

Az elnök beszélt arról is, hogy Ukrajna jelenleg hiányt szenved korszerű légvédelmi rendszerekben. Emlékeztetett: Oroszország december utolsó és január első napjaiban polgári infrastrukturális létesítményekre mért mintegy ötszáz csapást rakétákkal és drónokkal.

Ezeknek átlagosan 70 százalékát tudtuk megsemmisíteni. Sajnos, embereket vesztettünk

– mutatott rá. Közölte, hogy Ukrajnában a drónok elleni küzdelemre és saját drónok gyártására összpontosítanak.

Fordulóponthoz érkezett az orosz–ukrán háború

Michael Bociurkiw, a nemzetközi kapcsolatok szakértje a CNN-en megjelent véleménycikkében kiemeli: Oroszország Észak-Koreára és Iránra, míg Ukrajna a befagyasztott orosz vagyonokra támaszkodhat a közeljövőben, az amerikai, illetve EU-s anyagi támogatás megakadása és a Patriot rakéták fogyatkozása azonban egyre fájdalmasabban érinti az elcsigázott ukránokat. Fordulópontnál az orosz–ukrán háború.

Zelenszkij kitért arra, hogy a NATO washingtoni csúcstalálkozójától védelmi és politikai döntéseket vár, különös tekintettel Ukrajna légvédelmének megerősítésére. Két konkrét dolgot szeretnének kapni: egy védelmi és egy politikai döntést. Ami a védelmet illeti, a lényeg Ukrajna légvédelmének megerősítése.

Nagy szükségünk van olyan légvédelmi rendszerekre és rakétákra, amelyek hatékonyak az orosz ballisztikus fegyverekkel szemben

– magyarázta. A politikai döntés tekintetében az elnök szeretné, ha Ukrajna közelebb kerülne egy lépéssel a NATO-tagsághoz.

Személyesen vesz részt a davosi gyűlésen Zelenszkij

Az ukrán elnök korábban csak virtuálisan szólalt fel a Világgazdasági Fórumon.

 

orosz-ukrán háború Zelenszkij Putyin
Kapcsolódó cikkek