Kína és Thaiföld egyezséget kötött, amely szerint 2024 márciusától állampolgáraik vízummentesen utazhatnak a két ország között. Peking és Bangkok emellett ígéretet tett arra, hogy felgyorsítják a Kína–Thaiföld vasútvonal építését, és együttműködnek a nemzetközi bűnözés elleni küzdelemben is.

BAHIDDHA-NUKARA, Parnpree; VANG Hszi-jü
Vang Ji és Parnpree Bahiddha-Nukara sajtótájékoztatón jelentette be a vízummegállapodást.
Fotó: Narong Szangnak/ EPA / MTI.

A vízummegállapodás ratifikálása része volt Vang Ji kínai külügyminiszter pénteken kezdődött, többnapos thaiföldi útjának. Bangkok célja, hogy visszahozza az országba a kínai turistákat, mivel a turizmus a délkelet-ázsiai ország gazdasága egyik fő hajtóerejének számít: Bangkok idén 8 millió kínai látogatót tűzött ki célul, ami ugyan elmarad a járvány előtti 11 milliótól, de több mint kétszerese a tavalyi 3,5 milliónak – írja az SCMP.

Thaiföld a harmadik délkelet-ázsiai ország, amellyel a távol-keleti óriás december óta vízummentes megállapodást kötött, miután Malajziával és Szingapúrral is hasonló egyezség jött létre. Kína igyekszik fokozni a kapcsolatokat a szomszédos országokkal, mivel kiterjesztené a gazdasági együttműködést a régióban, miközben a Nyugattal továbbra is feszült a viszonya.

A thaiföldi fővárosban töltött első két napját Vang Ji Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval folytatott megbeszélései uralták. A két tisztviselő megerősítette a Hszi Csin-ping kínai elnök és amerikai kollégája, Joe Biden tervét, hogy a következő hónapokban telefonon egyeztessenek. A Fehér Ház arra számít, hogy a hívásra idén tavasszal kerül sor.

Amerikai rakéták helyett Kína oldhatja meg a vörös-tengeri válságot

Kínai tisztségviselők arra kérték iráni partnereiket, hogy fogják vissza az általuk támogatott jemeni húszikat, különben károkat szenvedhetnek Peking és Teherán gazdasági kapcsolatai névtelenségüket kérő források szerint. A Vörös-tengeren haladó hajók elleni húszi támadások és a kínai–iráni kereskedelmi együttműködés kérdése több kétoldalú találkozón is felmerült az utóbbi időben.