A rendőrség ötven zacskó kokaint foglalt le Caroline Désir, Belgium francia nyelvű közössége oktatási miniszterének hivatalában decemberben, az ügyet eddig titokban tartották – volt olvasható a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilapban pénteken.

A rendőrök bejelentés alapján kutatták át a tárcavezető irodáját, és további tízezer euró készpénzt is találtak a miniszternél ösztöndíjasként dolgozó Mekki Vanhaelen lakásában tartott házhutatáskor is. Az intézkedést követően az illetékes ügyészség nyolc férfi ellen adott ki elfogatóparancsot, akiket később előzetes letartóztatásba helyeztek a Brüsszel melletti hareni börtönben.

Mans hand holding on palm plastic packet with cocaine powder or another drugs. Drug dealer proposes to try narcotic concept
Fotó: Getty Images

A hírek szerint csütörtökön tartotta az első meghallgatást az ügyben illetékes brüsszeli ügyészség. 

A meghallgatáson jelen volt a belgiumi francia közösség kultúráért és audiovizuális ágazatért felelős korábbi miniszterének, Fadila Laanannak a fia 

és további hét gyanúsított, akiket kábítószer-kereskedelem és -birtoklás vádjával állítottak elő még decemberben.

Az ügyészség a meghallgatáson két gyanúsítottat feltételesen szabadlábra helyezett, ám hat gyanúsított fogva tartását megerősítette. A brüsszeli ügyészég közleményben is tudatta, hogy 2023 decemberében ötven, fehér port tartalmazó tasakot találtak a francia nyelvű oktatási miniszter irodájában. A miniszter egyik alkalmazottját kábítószerek eladásával és birtoklásával vádolják. Ellene és további hét érintettel szemben elfogatóparancsot adtak ki. A vizsgálat folyamatban van.