Közélet

Lánczi Tamás a választásokról: el kell kerülni a 2022-eshez hasonló beavatkozási kísérleteket

A Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője megtisztelőnek tartja új feladatát. Szankcionálási jogköre nem lesz a szervezetének, a nyilvánosságot tartja fő fegyverének.

Lánczi Tamás szerint fontos, hogy el lehessen kerülni a 2022-eshez hasonló beavatkozási kísérleteket – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában a működését február elsején megkezdő Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője, aki kiemelte, hogy a hivatal feladata alapvetően a feltárás, a vizsgálat és kutatás.

BPM_2024019 (5)
Fotó: Bach Máté /  Magyar Nemzet

Lánczi elmondta, hogy megtiszteltetésnek érezte és örömmel vállalta el a feladatot. Hozzátette, hogy a hivatal azért fog dolgozni, hogy Magyarország a nagy geopolitikai átalakulások közepette is megőrizhesse szuverenitását, és önállóan, saját maga dönthessen legnagyobb sorskérdéseiről.

Látjuk, hogy mi zajlik körülöttünk a világban. Nemzetállamok rendülnek meg, háborúba keverednek – akár konkrét fegyveres összetűzésbe vagy kereskedelmi konfliktusba –, de zajlik egy kulturális harc is Nyugaton. Ezek mind veszélyeztetik a nemzetállamok létét

– indokolta a Szuverenitásvédelmi Hivatal életre hívását a vezető, aki kiemelte, hogy bár a térségben sokan értik ezeket a kihívásokat, Magyarország volt az első, aki erre intézményes választ is adott.

Az előtte álló kihívások kapcsán Lánczi ismertette, hogy az intézmény feladatai a feltárás, a vizsgálat, a kutatás és elemzések készítése. Javaslatokat megfogalmazhatnak a döntéshozóknak, azonban szankcionálási jogköre nem lesz a hivatalnak. A nyilvánosságot ugyanakkor fontos fegyverüknek tartja.

A közelgő önkormányzati és európai parlamenti választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy ki fognak dolgozni egy olyan módszertant, amellyel monitorozzák a választás tisztaságát abból az aspektusból, hogy történik-e külföldi beavatkozás. Lánczi Tamás szerint ez azért fontos, hogy el lehessen kerülni a 2022-eshez hasonló beavatkozási kísérleteket. A Szuverenitásvédelmi Hivatalnak azonban a választások közötti években is lesznek feladatai, mivel a magyar szuverenitást nemcsak a választásokon kell megvédeni, sőt, ilyenkor vannak a szellemileg leginkább kihívást jelentő és inspiráló munkák.

 

Szuverenitásvédelmi Hivatal Lánczi Tamás választás
Kapcsolódó cikkek