„Ma kinevezéseket adtam át a Sándor-palotában: dr. Horvát Szilárdot a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkárává, dr. Friedler Ferenc egyetemi tanárt a Széchenyi István Egyetem rektorává, Lánczi Tamást pedig a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökévé neveztem ki. A kinevezetteknek jó munkát kívánok!” – írta Novák Katalin köztársasági elnök a Facebook-oldalára.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a miniszterelnök Lánczi Tamás politikai elemzőt, az MTVA online igazgatóját kérte fel az újonnan létrejövő Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének. Az új intézmény létrehozásáról szóló törvényt december 12-én fogadta el az Országgyűlés, és a köztársasági elnök aláírását követően, december 21-én hirdették ki. A nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény alapján az új hivatal az alkotmányos önazonosság védelme érdekében elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató, autonóm államigazgatási szerv lesz, amely február 1-jén kezdi meg működését.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal február 1-jén megkezdi működését – jelentette be a szervezet felkért elnöke szombaton a kormány Facebook-oldalán megosztott videójában.

Lánczi Tamás fontosnak nevezte, hogy a szervezet nem hatóság, hanem hivatal, így nem nyomoz és nem szankcionál. Lánczi korábban az M1-en arról beszélt, hogy a frissen felálló hivatalának a nyilvánosság a fő eszköze, és együttműködik más állami szervekkel, ha visszaéléseket tapasztal, akkor ezeket nyilvánosságra hozza és jelzi ezt az illetékes szervnek. 

„Az új hivatal feladata kifejezetten az lesz, hogy megakadályozza a külföldi befolyásszerzési kísérleteket, 

és ha ennek a jelét észleli, akkor megtegye a szükséges intézkedéseket, azaz felhívja erre a hatóságok figyelmét” –mondta. 

„Az információkat, amelyek más állami szerveknél képződnek, azokat, ha úgy tetszik, elkérheti egy együttműködés keretében,

elemezheti és megvizsgálhatja, ezekből vonhat le következtetéseket, amelyeket nyilvánosságra hozhat, ezt jelezheti a törvényhozónak” – fejtette ki, megjegyezve, a Szuverenitásvédelmi Hivatal probléma esetén valamilyen jogalkotási hiányosságra vagy hatósági intézkedés szükségességére is felhívhatja a törvényhozó figyelmét. 

Azt is elmondta, hogy  a szuverenitásvédelmi törvény vonatkozó passzusa szerint ha 

valaki tiltott finanszírozást fogad el, azt jelenleg a törvény három év szabadságvesztéssel fenyegeti, 

de a büntetést nem a hivatal, hanem az illetékes állami szerv fogja kiszabni.