Közélet

Lavrov: vér szárad azoknak a kezén, akik felfegyverezték Ukrajnát

Az orosz külügyminiszter az ENSZ-ben mondott beszédében elítélte azokat, akik folyamatosan fegyverekkel látják el Ukrajnát. Kiemelte, hogy a nyugati országokat nem érdekli, hogy az ukrán kormány a feketepiacon nyerészkedik a tőlük kapott fegyverek eladásával.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ-ben mondott beszédében hangsúlyozta, hogy Ukrajna fegyverellátóit nem zavarja, hogy fegyvereik – beleértve a kazettás lőszereket és a szegényített urántartalmú lövedékeket is – módszeresen, kíméletlenül és szándékosan vettek célba polgári célpontokat, ahogyan az a belgorodi lakónegyedek elleni támadások során történt 2023 decemberében és szombaton a donyecki piacokon és üzletekben.

Russian foreign minister Sergey Lavrov speaks during a United Nations Security Council meeting on Ukraine, at UN headquarters in New York City on January 22, 2024. Ukrainian President Volodymyr Zelensky on Monday angered Moscow by accusing it of "oppressing" Ukrainians living in parts of Russia "historically inhabited by Ukrainians". (Photo by Charly TRIBALLEAU / AFP)
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
Fotó: Charly Triballeau / AFP

Vasárnap egy Donyeck város elleni ukrán tüzérségi támadás ért egy helyi lakótelep piacát, mely legkevesebb 18 civilt megölt és további 13-at megsebesített. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint az ukrán haderő legalább hat 155 milliméteres kaliberű lövedéket lőtt ki.

Több tucat halott civil vére szárad azoknak a kezén és lelkiismeretén, akik felfegyverezték Volodimir Zelenszkij rezsimjét, miközben hivatalosan kijelentik, hogy a kijevi hatóságoknak joguk van kiválasztani a csapások célpontjait

– mondta Lavrov a donyecki támadásról, Ukrajna fegyverszállítóit pedig „halálkereskedőknek” nevezte. Az orosz külügyminisztérium oldalán közzétett beszédében Lavrov az ukrán vezetést Volodimir Zelenszkij meggondolatlan, korrupt, fegyverekkel telepumpál rezsimjének nevezte, és erősen kritizálta, hogy annak érdekében, hogy a lehető legtöbb hasznot húzzák az orosz–ukrán háborúból, 

a kijevi tisztviselők egyszerűen továbbértékesítik a Nyugat által szállított fegyverek egy részét a feketepiacon. 

Elmondása szerint nehéz elképzelni, hogy mindez a nyugati beszállítók tudta nélkül történik, mert egyik kéz mossa a másikat. Szerinte az egyik legújabb példa a Kijevnek adott amerikai M–16-os puskák: „Aki akarja, az interneten feladott hirdetésen keresztül kriptovalutával megvásárolhatja meg őket” – mondta a külügyminiszter.

Lavrov kitalációnak nevezte azokat a nyugati vádakat, miszerint Oroszország más országokat is tervez megtámadni. Mint mondta, ez csak arra szolgál, hogy pénzt csikarjanak ki az amerikai kongresszusból és az európai parlamentekből a kijevi vezetés megsegítésére „a saját állampolgáraik kárára az utolsó dollárig és euróig”.

 

oroszország ukrajna Szergej Lavrov háború ENSZ
Kapcsolódó cikkek