Meghalt Grétsy László nyelvész, a nyelvművelés kiemelkedő alakja.

GRÉTSY LászlóBudapest, 2020. december 16.
A Duna Médiaszolgáltató által 2019-ben alapított Tőkéczki László-díjjal idén kitüntetett Grétsy László nyelvész, a nyelvművelés kiemelkedő alakja, az Álljunk meg egy szóra! egykori műsorvezetője budapesti otthonában 2020. november 23-án. Online ünnepi műsorban adta át a közmédia legrangosabb díjait Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a díjakat alapító Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.
MTI/Cseke CsillaBudapest, 2020. december 16.A Duna Médiaszolgáltató által 2019-ben alapított Tőkéczki László-díjjal idén kitüntetett Grétsy László nyelvész, a nyelvművelés kiemelkedő alakja, az Álljunk meg egy szóra! egykori műsorvezetője budapesti otthonában 2020. november 23-án. Online ünnepi műsorban adta át a közmédia legrangosabb díjait Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a díjakat alapító Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.MTI/Cseke Csilla
Meghalt a magyar nyelv őrzője, Grétsy László. Fotó: Cseke Csilla / MTI

Grétsy László saját otthonában, álmában hunyt el, néhány héttel 92. születésnapja előtt. A hírt Blankó Miklós nyelvész, nyelvművelő tette közzé a közösségi oldalán.

A magyar nyelv tekintélyes szakértője hétfőn részt vett volna az Anyanyelvápolók Szövetségének konferenciáján, amelyre díszvendégnek hívták meg. A halálhírét ismertették a jelenlévőknek és egy percben megemlékeztek róla.

Grétsy László élete

Grétsy László 1932. február 13-án született Budapesten. A pesterzsébeti Kossuth Gimnáziumban érettségizett 1950-ben. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar–történelem szakára nyert felvételt, és 1954-ben szerzett diplomát. Nem sokk később, 1960-ban szerezte meg a nyelvtudományok kandidátusa címet.

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársaként kezdett el dolgozni, amelynek később főmunkatársa lett. 1971-ben a Nyelvtudományi Intézet mai magyar nyelvvel foglalkozó osztálya vezetőjének nevezték ki. Majdnem két évtized után, 1987-ben távozott az Akadémiától, és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Főiskolai Kar magyar nyelvi tanszékének tanszékvezető főiskolai tanára lett.

A rendszerváltáskor, 1989-ben az Anyanyelvápolók Szövetségének főtitkára, később alelnöke, 1994-től pedig ügyvezető elnöke. Aztán 2008 decemberében a közgyűlés a szövetség elnökévé választotta, és 2013 óta a szövetség tiszteletbeli elnöke.

1998-ban vonult nyugdíjba, de továbbra is aktív maradt: 2001 és 2007 között az MTA Közgyűlésének képviselője volt, és 2012-ben Prima Primissima díjat kapott.

Az ország az Álljunk meg egy szóra! című tévéműsorból ismerte meg. A nyelvművelő tévésorozat 500. adása alkalmából Grétsy László 1997-ben nívódíjat is kapott.

A nyelvésztől Magyarország köztársasági elnöke és a miniszterelnök is elbúcsúzott a közösségi oldalán.