Közélet

Megjelent Vlagyimir Putyin vagyonnyilatkozata, az orosz elnöknek egy 77 négyzetméteres lakása van

Március közepén választás lesz Oroszországban, egyelőre négy jelölt adta le az induláshoz szükséges ajánlásokat. Köztük van Vlagyimir Putyin is, aki független jelöltként indul az újraválasztásért. A március 15-én kezdődő voksolás előtt a jelölteknek megjelenik a vagyonnyilatkozatuk, a Putyinról szóló dokumentum pedig már meg is jelent.

A választási testület honlapján kedden megjelent Putyinnak a 2017 és 2022 közötti időszakra vonatkozó vagyonnyilatkozata, amely szerint az újraválasztásáért harcba szálló államfő ebben a hatéves időszakban 67 591 875 rubelt keresett, ez körülbelül 270 millió forint. (A rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.)

PUTYIN, VlagyimirSzentpétervár, 2023. július 28.
Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólal az Oroszország-Afrika csúcstalálkozó második napi plenáris ülésén Szentpéterváron 2023. július 28-án.
MTI/EPA/TASZSZ Host/Mihail Tereszcsenko
Fotó: Mihail Tereszcsenko / MTI / EPA

Az elnök által megemlített jövedelemforrások között szerepelt a fizetése, a bankbetétekből és értékpapírokból származó jövedelme, a katonai nyugdíja, valamint ingatlaneladás is. A dokumentum szerint 

Putyin egy 77 négyzetméteres lakással és egy 18 négyzetméteres garázzsal rendelkezik Szentpéterváron, továbbá három autóval. Tíz bankszámlája van, amelyen összesen 54 416 604,52 rubelt tart, emellett 230 részvénnyel rendelkezik a Bank Szankt-Petyerburg Nyrt.-ben.

A bevallás „tulajdonjellegű kötelezettségek” oszlopában egy szentpétervári lakás (153,7 négyzetméteres, örökös használat, a moszkvai önkormányzat tulajdona) és egy parkolóhely (18 négyzetméter, örökös használat, garázsszövetkezeti tagság) szerepel.

Az ukrán nácik miatt visszalépett a jelöltségtől Vlagyimir Putyin egyik választási ellenfele

Márciusban választást tartanak Oroszországban, ahol a jelöltek köre meglehetősen szűkös lesz az idén. Az Orosz Össznépi Unió elnevezésű párt vezetője, annak ellenére, hogy a jelöltséghez szükséges aláírásokat megszerezte, visszalépett az indulástól. Szergej Baburin azt mondta, hogy a Nyugat és az ukrán „nácik” miatt nem szabad megosztani Oroszországot, és mindenkit Putyin támogatására szólított fel.

Szluckij jövedelme ugyanebben az időszakban 35 millió 989 ezer, Davankové 76 millió 915 ezer, Haritonové pedig 36 millió 230 ezer rubel volt.

Oroszországban az elnökválasztást idén három nap során – március 15-én, 16-án és 17-én – tartják. Most első alkalommal online is lehet majd szavazni, a 89 régióból 29-ben.

 

Oroszország Vlagyimir Putyin vagyonnyilatkozat
Kapcsolódó cikkek