Egy, az orosz kormányhoz köthető hekkercsoport feltörte a Microsoft magas rangú vezetőinek néhány e-mail fiókját – jelentette be az amerikai vállalat szombaton. 

putin,bill,gates,AFP
Fotó: AFP

A Microsoft közleménye szerint január 12-én fedezték fel a vállalati rendszer elleni támadást és azonnal aktiválták a blokkoló rendszert. A vizsgálat még tart, de az már biztos, hogy 

a Nobelium csoport állítólagos orosz kötődésű hekkerei hozzáfértek a vállalati felső vezetők, valamint egyes részlegek, köztük a kiberbiztonsági és jogi osztály alkalmazottai vállalati e-mail fiókjainak nagyon kis százalékához. 

A hekkertámadást ugyanaz a csoport hajtotta végre, mint amelyiknek a SolarWinds amerikai cég által kifejlesztett népszerű Orion nevű hálózatmenedzselési szoftverébe elhelyezett kód által 2020-ban sikerült behatolnia az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek és kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeinek számítógépes hálózatába. Akkor az orosz külügyi hírszerző szolgálat tagadta, hogy ügynöksége állna a SolarWinds kibertámadás mögött, amelyet 

mind az amerikai, mind a brit titkosszolgálati tisztviselők Moszkvának tulajdonítanak, és amely miatt az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Oroszország ellen.

Mike Pompeo korábbi amerikai külügyminiszter akkor azt mondta, hogy 

Meglehetősen egyértelmű”, hogy Oroszország áll a mögött a kiterjedt és minden korábbinál súlyosabb kibertámadás mögött.

„Ezek az állítások olyanok, mint egy rossz detektívregényben” – fogalmazott Szergej Nariskin, az ügynökség igazgatója a BBC-nek. A portál hozzátette, hogy Nariskin Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese.