Kínai haditengerészeti tudósok azt állítják, hogy olyan intelligens töltényt fejlesztettek ki, amely teljesen átformálja a haditechnológiát. Ez a lövedék – amelyet egy hatalmas elektromágneses ágyú lő ki – mintegy 7 mach (több mint 8 ezer kilométer per óra) sebességgel tud repülni, miközben képes fogadni egy műholdas navigációs rendszer jeleit, és folyamatosan módosítani repülési útvonalát. A beszámolók szerint 15 méteren belül van a hibazónája.

Soldiers Training
Fotó: CFoto / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Bár a 15 méteres hibazóna még mindig nem elég szűk ahhoz, hogy kisebb célpontok ellen is alkalmazni lehessen, de tankok, hadihajók és mozdulatlan célpontok ellen verhetetlen ellenfél lehet. A „csodatöltény” fogalmát először az amerikai haditengerészet vezette be 2012-ben globális dominanciájának megszilárdítása érdekében, melyet az elektromágneses sínágyúkkal vagy tekercságyúkkal indított lövedékként képzeltek el, és a terv szerint 5 mach sebességgel navigált volna a levegőben, GPS-jelek irányításával – írja a South China Morning Post.

Egyes amerikai médiajelentések szerint 2017-ben még folyamatban volt a csodatöltény kutatása, de 2021-re az amerikai hadsereg feladta az elektromágneses fegyverprogramot.

Az elektromágneses kilövőrendszerrel rendelkező fegyverek igazi fordulópontot hozhatnak a hadászatban. Ezek a fegyverek és töltények olyan ígérettel kecsegtetnek, hogy egyszerre lesznek költséghatékonynak, miközben megőrzik a rakéták hatótávját és pontosságát. A használata azonban olyan elektromágneses erőteret képez, amely kárt tehet az elektronikus berendezésekben, ezért a használatuk egyelőre meglehetősen nehézkes.

A közelmúltban a kínai haditengerészet egy sor áttörést jelentett be az elektromágneses fegyverek terén, ideértve a legmodernebb energiatároló rendszereket, az extrém környezetnek ellenálló ötvözetanyag bevonatokat, komplex vezérlő- és megfigyelőrendszereket, valamint nagyszabású folyamatos tüzelési teszteket.

Nem csak Kínában lehetnek különböző haditechnikai áttörések: még novemberben a kínai államvédelmi minisztérium posztolt a hivatalos WeChat (Kínában a Facebook megfelelője) oldalán, hogy egyes országok olyan halálos eszközökkel fegyverezték fel magukat, amelyek emberi géneket céloznak meg. A bejegyzés további részében azt állítják, hogy egyes nemzetek hátsó szándékból vették célba a kínai lakosságot. Ez az első alkalom, hogy egy kínai állami szerv nyilvánosan említést tett ilyenfajta fenyegetésről.