A román gazdálkodók és teherautó-sofőrök országszerte tiltakoztak vasárnap, miközben újraindultak a tárgyalások a koalíciós kormánnyal a magas biztosítási rátákról és a lassú támogatások kifizetéséről.

Fotó: AFP

Öt napja kezdtek gyülekezni a vontatók és teherautók az országos utakon, főként a romániai nagyvárosok közelében, lassítva vagy elzárva a forgalmat.

A mezőgazdasági termelők és fuvarozók szombaton rövid időre elzárták az ukrajnai határátkelőt Románia északkeleti részén, és megpróbálták megakadályozni a fekete-tengeri konstancai kikötő bejutását – írta a Voanews.com.

A tüntetők azt követelik, hogy 

a kormány kezelje a gázolaj magas biztosítási díjait és jövedéki adók mértékét, a hitelmoratóriumot, illetve gyorsítsa fel a mezőgazdasági támogatások és az aszálykárok kifizetését, valamint oldja meg a határátkelőhelyeken a hosszú várakozási idő csökkentését.

A kamionosok azt is kérték, hogy az Európai Unióból érkező tehergépjárműveknek külön sor legyen a határátkelőhelyeken és a konstancai kikötőben, mint a blokkon kívülről, köztük Ukrajnából érkező teherautóknak. A kikötőben tavaly 36 millió tonna gabonaforgalmat bonyolítottak le, ami 50 százalékkal magasabb érték volt, mint az előző évben. Ezen keresztül az  ukrán gabonának nagyjából 40 százalékát, azaz 14 millió tonnányi forgalmat bonyolítottak le.

Az egyik blokádról szóló videónál az van feltüntetve, hogy rendvédelmi szervek jelentése szerint a megmozdulás egyik résztvevője nem engedelmeskedett a rendőrök parancsának, és autójával a tüntetők, valamint a közrendvédelmi és biztonsági tisztviselők felé hajtott. Az incidens a konstancai kikötő közelében történt.

A közlekedési és mezőgazdasági minisztériumokkal folytatott szombati tárgyalások után a tüntetők vasárnap találkoztak a pénzügyminiszterrel. Romániában idén helyi, parlamenti, elnök- és európai parlamenti választásokat is tartanak.

A német gazdák hétfőn egyhetes országos tiltakozásba kezdtek a támogatáscsökkentés ellen, miközben a lengyel sofőrök és gazdálkodók 2023 vége óta több Ukrajnával szomszédos átkelőt is lezártak. A lengyel tüntetők azt követelték, hogy az EU állítsa vissza azt a rendszert, amely szerint az ukrán vállalatok engedélyt kapnak a blokkon belüli működésre.