Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) orosz nyelvű videót tett közzé hivatalos oldalain, melyben megpróbálják rávenni az orosz hírszerzés ügynökeit, hogy váltsanak oldalt, és dolgozzanak kettős ügynökként Washingtonnak. William Burns, a CIA igazgatója júliusban azt mondta, hogy az oroszok egy része elégedetlen az ukrajnai háború miatt, ez pedig olyan ritka lehetőséget teremt a kémek toborzására, melyet a CIA nem hagyhat ki.

The seal of the Central Intelligence Agency (CIA) is seen at CIA Headquarters in Langley, Virginia, April 13, 2016. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: Saul Loeb / AFP

„Lehet, hogy a körülötted lévők nem akarják hallani az igazságot. De mi igen. Nem vagy tehetetlen” – áll a videóban, amely a CIA Oroszországot célzó toborzóvideó sorozatának legújabb része. A videó egy kitalált férfit mutat be, aki 35 éves, Oroszországot szerető hazafi, és egykor ejtőernyősként szolgált – számol be a Reuters. 

A kitalált karakter azt mondja, hazaszeretete késztette arra, hogy fellépjen és együttműködjön a CIA-val.

A videó utolsó felvétele egy jól öltözött férfit ábrázol, aki mobiltelefonon a CIA-val kapcsolatba lép egy havas udvarról. A Kreml szerint a videó hamis állításokat terjeszt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden azt nyilatkozta, hogy „a hírszerző ügynökségek szerte a világon nagyon gyakran használják a médiát és a közösségi hálózatokat új alkalmazottak toborzására”. Állításuk szerint a CIA minden évben megpróbál orosz ügynököket maga mellé állítani.

Peszkov szerint a CIA hibát követett el azzal, hogy nyilvánosan közzétette a videót, mivel az Egyesült Államokban és Európában népszerű közösségi oldalak Oroszországban nem örvendenek akkora sikernek, sőt, nagy részük be is van tiltva, mint például az X.